18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Matchfixing in Spanje: 83 arrestaties, waaronder proftennissers

Tim Giesbers

In Spanje zijn 83 mensen gearresteerd op verdenking bij betrokkenheid bij matchfixing in de tenniswereld. Onder alle arrestanten zijn ook 28 professionele tennissers, waarvan er één vorig jaar nog uitkwam op het grandslamtoernooi US Open. Dit alles is bekend gemaakt door de internationale politiemacht Europol.

Bende

Van de gearresteerden is niet bekendgemaakt wie het zijn en op welke manier ze bij de matchfixing betrokken zouden zijn. Wel is bekend dat een deel van de arrestanten deel uitmaakten van een Armeense criminele bende. De meeste verdachten zijn op vrije voeten in afwachting van de rechtszaak. Vijftien verdachten worden door de politie vastgehouden.

Europol ondersteunde de Spaanse politie al geruime tijd bij het onderzoek naar manipulatie in de sport. Deze arrestaties werden al aan het einde van oktober gedaan, maar het komt nu pas naar buiten omdat het vooronderzoek nu is afgerond. Binnenkort moeten de Spaanse rechters uitspraak doen over de zaak.

Shotgun

De zaak werd aangezwengeld door de Tennis Integrity Unit (TIU), die onregelmatigheden had gezien in weddenschappen rondom diverse tennistoernooien in 2017. Tennissers zouden zijn omgekocht met behulp van een (oud-)proftennissers, waarna er flink geld verdiend werd met weddenschappen op de wedstrijden.

Leden van de criminele bende gingen zelf ook controleren of de matchfixing wel goed werd uitgevoerd en zo konden ze veel geld verdienen. Naast de vele arrestaties zijn er ook elf huizen doorzocht. Hierbij heeft de politie 167.000 euro aan contant geld, vijf sportauto’s en een shotgun in beslag genomen.

Kwetsbaar

“Je hebt het over jonge spelers die kwetsbaar zijn, met weinig financiële middelen”, zegt Miguel Díaz Román, voorzitter van de Spaanse tennisbond RFET. “Het is makkelijk wedstrijden op te lichten. Je hoeft er geen wedstrijd voor te verliezen. Een set missen is al voldoende. In deze categorie van tennis zouden weddenschappen verboden moeten worden.”