18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Matchfixing Belgische tenniswereld, contact met OM

Tim Giesbers

In België heeft de politie begin deze week dertien personen opgepakt vanwege betrokkenheid bij matchfixing in het tennis. Een Armeens-Belgisch goksyndicaat werd hiermee opgerold, terwijl ook enkele (semi)professionele tennissers werden aangehouden. Naast België vonden er ook in zes andere landen huiszoekingen plaats, waaronder in Nederland.

Het goksyndicaat kocht wereldwijd diverse tennisspelers om en kon hiermee tenniswedstrijden beïnvloeden en via de gokmarkt veel geld verdienen. Volgens informatie verzameld door de Volkskrant zou dit syndicaat tevens met voorkennis gewed hebben op wedstrijden in Nederland.

Zonder publiek en camera’s

Een van de bronnen van het onderzoek zegt dat het syndicaat zocht naar ‘kwetsbare spelers’: “Spelers die op het punt stonden een huis te laten bouwen, die schulden hadden of die de ambitie hadden om de top te halen maar daarvoor geen geld hadden, kwamen in het bestand van de maffia.”

Bij de matchfixing zou het gaan om wedstrijden op zogeheten challenger- en future-toernooien. Dit zijn semi-professionele toernooien die over de gehele wereld gespeeld worden. Deze wedstrijden zouden interessant zijn voor gokkers omdat ze vaak zonder publiek en camera’s gespeeld worden, terwijl er wel online op gewed kan worden.

Huiszoekingen in Nederland

In 2015 kwamen de Belgische autoriteiten achter verdachte transacties op de gokmarkt. Hierop bleek na een onderzoek dat Armeense gemeenschappen uit diverse landen betrokken waren bij de matchfixing. Er zijn dus ook in zes andere landen huiszoekingen geweest, maar daar zijn verder geen gegevens over bekend.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie kon niet zeggen waar de huiszoekingen zijn gedaan. De politie en de kansspelautoriteit waren niet op de hoogte van de huiszoekingen. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid liet in een schriftelijke verklaring weten dat het OM in contact staat met de Belgische autoriteiten.