18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Marokkaanse tennisser Simohamed Hirs geschorst om matchfixing

Tim Giesbers

De Marokkaanse tennisser Simohamed Hirs is levenslang geschorst voor deelname aan tenniswedstrijden. Deze straf is opgelegd door het International Tennis Integrity Agency (ITIA), die hem schuldig heeft bevonden aan matchfixing.

Voor Hirs betekent dit dat hij permanent niet meer welkom is om deel te nemen aan of aanwezig te zijn bij tennisevenementen die zijn goedgekeurd of gesanctioneerd door de internationale tennisautoriteiten. Daarnaast krijgt hij een boete van omgerekend circa 29.500 euro.

Schuldig

De zaak tegen de speler, die als hoogste plek op de ATP-ranglijst plaats 1798 had, werd op 28 juli jongstleden beoordeeld door ITIA Anti-Corruption Hearing Officer Amani Khalifa. Hierbij werd Hirs schuldig bevonden aan drie aanklachten van matchfixing.

De Marokkaan werd beschuldigd van directe of indirecte pogingen om de uitkomst van een evenement te beramen. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan het niet melden dat hij benaderd was door matchfixers, en het aansporen van andere spelers om ‘niet hun best te doen’.

Afname

Tennis blijft een van de sporten die het meest wordt getroffen door matchfixing en onregelmatigheden bij weddenschappen. Toch is er een flinke afname in illegale activiteiten in de sport in 2021. Dit blijkt uit het handelsrapport van de International Betting Integrity Association (IBIA) over het tweede kwartaal.

Ondanks deze daling heeft de IBIA wel specifiek onderzoek gedaan naar twee Wimbledon-wedstrijden in 2021. Kansspelaanbieders hadden namelijk ‘mogelijk onregelmatige gokpatronen’ gemeld aan de organisatie.