18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

‘Maar 5 procent Zweden weet hoe licentie aanbieder te controleren’

Tim Giesbers

Slechts 5 procent van de Zweedse consumenten is ervan op de hoogte hoe ze kunnen controleren of een kansspelaanbieder wel met een licentie op de Zweedse markt opereert. Dit bleek uit een onderzoek gedaan in opdracht van de toezichthouder Spelinspektionen.

De enquête van de autoriteiten werd gehouden onder 1.737 Zweden. Hiervan identificeerden 1.139 mensen zich als deelnemer aan kansspelen. Ruim 95 procent van de respondenten gaf hierbij aan niet te weten hoe een licentie gecontroleerd kan worden.

Onduidelijk

Het is ook maar de vraag of ze dat willen. 2 procent gaf aan op de website van het bedrijf zelf te kijken, tegenover 1 procent die deze informatie op Google zou opzoeken. Ten slotte is er nog 1 procent die aangaf de website van de Spelinspektionen te raadplegen.

Slechts 3 procent gaf toe in 2020 gewed te hebben bij een aanbieder zonder licentie, tegenover 80 procent die dat niet had gedaan. De resterende zeventien procent gaf aan dat het te onduidelijk was en dat ze daarom niet wisten of hun aanbieder ongelicenseerd zou zijn of niet.

Voordeel

De redenen dat er een licentiesysteem is in Zweden is ook niet duidelijk onder consumenten. 67 procent kon geen voordeel noemen van spelen bij een gelicenseerd bedrijf. Van de rest noemde 15 procent veiligheid, 4 procent dat die bedrijven belasting betalen in Zweden, en 1 procent dat bij die aanbieders de Zweedse wet geldt.

Hoe kun je licentie controleren?

Of een bedrijf een licentie heeft in een bepaalde markt, kun je overigens op meerdere manieren zien. Vaak staat er een logo van de kansspelautoriteit in de footer van de site, evenals een regel met het licentienummer waaronder men opereert. Op de website van de betreffende kansspelautoriteit kun je daarnaast meestal een overzicht of database van uitgegeven licenties terugvinden.