18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Litouws onderzoek: steun voor verbod op wedreclame

Tim Giesbers

Een meerderheid van de Litouwers steunt een verbod op reclame voor kansspelproducten. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Litouwse toezichthouder. Ondanks dat beweren de meeste deelnemers aan de enquête dat ze onlangs geen advertenties hebben gezien.

Het onderzoek werd gehouden onder 1001 volwassenen. Uit hun antwoorden bleek dat 12 procent van de respondenten zegt het afgelopen jaar te hebben deelgenomen aan kansspelen (exclusief loterijen). De groep waarin dit het vaakst werd gezegd is die van mannen van 29 jaar of jonger.

Loterijen

Daarnaast bleek ook 43 procent van de respondenten regelmatig deel te nemen aan loterijen. Vorig jaar deed de Litouwse autoriteit hetzelfde onderzoek. Toen lag dat getal nog op 51 procent. In beide gevallen zijn het de veertigers die het vaakst aan loterijen meedoen.

Van de deelnemers aan kansspelen uitgezonderd loterijen, gaf 47 procent aan dit te doen bij speelhallen, wat een jaar ervoor nog zo’n 35 procent was. 29 procent van de deelnemers deed aan het wedden op sportwedstrijden. Dat getal lag een jaar eerder nog een procentpunt hoger.

Adverteren

Iets minder dan de helft van de respondenten (47 procent) zegt wedreclame te hebben gezien. Toch is de meerderheid van de respondenten van mening dat er nieuwe regels moeten komen voor de gehele industrie als het gaat om adverteren.

Van de ondervraagden is 76 procent van mening dat het aantal advertenties van kansspelbedrijven moet worden teruggeschroefd. Daarnaast zegt 52 procent dat het compleet verboden moest worden. Slechts 22 procent vindt dat dit dan ook zou moeten gelden voor reclame voor loterijen.