18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Letten met alimentatieschuld mogen niet meer wedden

Tim Giesbers

De Letse variant van onze Tweede Kamer, de Saeima, heeft in een eerste stemming een wetsvoorstel rondom kansspelen goedgekeurd. Wanneer dit definitief wordt uitgewerkt tot wet, mogen alimentatieschuldenaren niet langer deelnemen aan kansspelen. Als de wet wordt goedgekeurd, kan deze per 1 april 2021 ingaan.

Het wetsvoorstel bestaat uit een aantal wijzigingen aan de huidige wet op het onderhoudsgarantiefonds. Wanneer het wetsvoorstel definitief doorgaat, worden aanbieders verplicht ervoor te zorgen dat mensen die alimentatie verschuldigd zijn, niet mogen wedden.

Controleren

Om dit te doen, moeten de kansspelaanbieders alle accounts die worden aangemaakt controleren. Deze worden vergeleken met het nationale register van alimentatieplichtigen. Dit kunnen ze doen met hulp van de Inspectie op Loterijen en Kansspelen.

Die inspectie gaat na het goedkeuren van het voorstel een officiële gegevensweergave voor vergunninghouders creëren. De Saeima heeft aangegeven dat dit proces waarschijnlijk vergelijkbaar zal zijn met het uitvoeren van een controle op een mogelijk zelfuitsluiting.

Restricties

In een persbericht laat de Letse Tweede Kamer, die op 20 januari voor de tweede keer gaat stemmen, weten: “De beperking is bedoeld om te voorkomen dat schuldenaren die geen alimentatie betalen, dat geld op onredelijke wijze gebruiken voor amusement en hobby’s.”

Op dit moment zijn er al andere restricties in Letland voor mensen die weigeren hun alimentatie te betalen. Zo is het voor deze mensen momenteel niet toegestaan om vuurwapens en bepaalde voertuigen te hebben. Een kansspelverbod zou hier een uitbreiding op zijn.