18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ladbrokes wordt gestraft: één dag gesloten in België

Tim Giesbers

De Belgische Kansspelcommissie heeft Ladbrokes Coral een straf opgelegd. Op 3 september aanstaande moeten alle 300 vestigingen in het land gesloten blijven. Deze straf wordt gegeven omdat Ladbrokes klanten virtuele weddenschappen liet afsluiten, terwijl dit niet legaal was volgens de Belgische kansspelwet.

Gegenereerd

Bij deze virtuele weddenschappen kunnen consumenten inzetten op compleet fictieve sportwedstrijden. De competities, clubs en spelers zijn allemaal gegenereerd door een computer en zo worden dus ook de resultaten worden door de computer berekend. Inzetten op deze wedstrijden betekent dus dat het compleet onvoorspelbaar is.

Lange tijd werd er in de Belgische kansspelwet met geen woord gerept over de virtuele wedstrijden. Hierdoor werden de weddenschappen van Ladbrokes gedoogd tussen 2012 en 2017. Op 30 juni 2017 werd een vernieuwde wet van kracht, waarin stond dat deze weddenschappen niet toegestaan waren.

Vergunning

Ladbrokes bleef ze echter aanbieden, zeker tot en met 14 maart 2018. De Kansspelcommisise heeft onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat er een straf moet worden uitgedeeld aan het wedkantoor. De commissie besloot om voor de duur van één dag de vergunning van Ladbrokes in te trekken.

Op 3 september – een maandag – blijven de wedkantoren van de bookmaker dus gesloten en kunnen er geen weddenschappen worden afgesloten. Ook is er die dag geen mogelijkheid voor Belgische consumenten om online te wedden. Volgens de Belgische media vormen de virtuele weddenschappen circa 30 procent van de totale omzet voor Ladbrokes.