18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ladbrokes verliest belastingzaak voor Hoge Raad

Tim Giesbers

Ladbrokes Coral heeft een zaak voor de Hoge Raad verloren. Het ging om een belastingzaak ter waarde van circa 81 miljoen euro. De bookmaker vecht al langer een robbertje uit met de Britse belastingdienst over dit bedrag en bracht het nu naar de Hoge Raad.

Maas in de wet

Het geschil tussen Ladbrokes en de belastingdienst komt uit 2008. Destijds had Ladbrokes een vennootschapsbelastingregeling gesloten samen met accountantsbureau Deloitte. Dit bleek een uitbuiting van een maas in de wet te zijn en die werd gerepareerd door de overheid.

Nadat de belastingdienst de regels ging wijzigen kwam aan het licht dat Ladbrokes omgerekend 81 miljoen euro aan belasting had ontlopen. Hierop betaalde de bookmaker dit bedrag aan de belastingdienst. Later probeerde het bedrijf dit bedrag terug te krijgen, maar de claim werd afgelopen februari afgewezen door de rechter.

Hierop bracht Ladbrokes de zaak voor de Hoge Raad, die nu ook in het voordeel van de belastingdienst heeft bepaald. Het hogere rechtsorgaan kwam tot de conclusie dat de belastingregels in het Verenigd Koninkrijk ervoor hadden gezorgd dat Ladbrokes geen belastingvoordeel meer kon krijgen en dat het inderdaad belasting had ontlopen.

“Geen invloed op bedrijfsvoering”

Een woordvoerder van Ladbrokes laat weten: “We hebben de uitspraak van de rechter aangehoord. Dit was een zaak over belasting die al betaald was en daardoor al eerder in de financiële overzichten voorkwamen. Dit zal daarom geen effect hebben op de bedrijfsvoering op dit moment.”

De Britse belastingdienst is blij met de uitspraak: “We zijn tevreden met het feit dat de Hoge Raad het met ons eens is dat Ladbrokes belasting probeerde te ontduiken. De belastingdienst zal altijd streng optreden tegen zulke gevallen en we winnen negen van de tien zaken voor de rechter.”