18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

KSA komt met rapport over prognoses online kansspelmarkt: €800 miljoen bruto spelresultaat

Tim Giesbers

Dit jaar zou het dan eindelijk moeten gebeuren: Nederland krijgt een gereguleerde online kansspelmarkt. De Kansspelautoriteit (KSA) komt als voorbereiding op deze opening met een rapport over de verwachtingen die er zijn van deze nieuwe gereguleerde markt.

Het is lastig voor de Kansspelautoriteit om in de toekomst te kijken, maar de overheidsinstantie heeft het toch geprobeerd. Hiervoor is mede gekeken naar Denemarken en Zweden. Deze twee landen hebben eerder online kansspelen gelegaliseerd en kunnen hierdoor als voorbeeld dienen voor Nederland.

De planning van de KSA is op dit moment om de wet Kansspelen op Afstand (KOA) in te laten gaan per 1 april 2021. Een half jaar later, op 1 oktober, zou dan de markt definitief open gaan, waardoor nieuwe aanbieders aan de slag kunnen op de Nederlandse markt.

Groei van de markt

De markt voor online kansspelen is de afgelopen jaren al gegroeid, ondanks dat het aanbieden voor online kansspelen grotendeels illegaal was. Alleen voor spellen van de Nederlandse Loterij (denk aan Toto bijvoorbeeld) was het de afgelopen jaren toegestaan om deze aan te bieden aan Nederlandse consumenten.

Deze groei komt volgens de KSA mede door de digitalisering, omdat er groei is in landen waar online kansspelen illegaal zijn en in landen waar ze gereguleerd worden. Dit betekent dat veel Nederlandse consumenten hun kansspelen spelen bij aanbieders zonder licentie.

Ook denkt de KSA dat de groei groter zou zijn als er nu geen gereguleerde markt zou komen. Aanbieders kunnen namelijk uitgesloten worden van een licentie als ze in de afgelopen jaren de kansspelwet hebben overtreden. Mogelijk waren ze nu bang om hun licentieaanvraag afgewezen te zien worden.

De eerste prognoses voor het legale bruto spelresultaat (inzet min de uitgekeerde prijzen) wordt voor 2024 geschat op 800 miljoen euro. Deze prognoses zijn dus voornamelijk gebaseerd op globale ontwikkelingen, omdat het voor Nederlandse gegevens nog een beetje koffiedik kijken is.

De doelstelling van de KSA

De wet Kansspelen op Afstand is aangenomen zodat het makkelijker wordt om consumenten weg te houden bij illegale aanbieders. Er zijn nu minimaal 1 miljoen Nederlanders die wel eens deelnemen aan online kansspelen en een meerderheid van hen doet dat bij aanbieders zonder licentie.

Bij die aanbieders zijn consumenten niet beschermd tegen de aanbieders, wanneer ze bijvoorbeeld niet (goed) uitbetaald worden. Ook krijgen ze geen hulp van de aanbieders wanneer ze wedgerelateerde problemen ondervinden. Wil een bedrijf een licentie voor de Nederlandse markt krijgen, dan moet het aan strenge eisen van de KSA voldoen. Met de nieuwe wet moet 90 procent van de spelers naar legale aanbieders getrokken worden.

René Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de KSA, legt uit: “We zijn, behalve met de aanstaande behandeling van aanvragen voor een online kansspelvergunning, ook al bezig in kaart te brengen hoe we het toezicht op online aanbieders in gaan richten. Ook de handhaving van het resterende illegale aanbod krijgt volle aandacht.

“Daar is dit rapport een belangrijke bouwsteen bij. Voor goed toezicht is kennis van de markt van cruciaal belang. In het toezicht op de toekomstige vergunninghouders zal de focus liggen op de vraag of zij voldoende aandacht hebben voor verslavingspreventie. Dat is immers een wezenlijke doelstelling van de wet: spelers moeten terecht kunnen bij een veilig en betrouwbaar aanbod.”