18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

KSA deelt boete van 350.000 euro uit aan Bwin

Tim Giesbers

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft een boete opgelegd aan ElectraWorks Limited. Dit in Gibraltar gevestigde bedrijf is het moederbedrijf van bwin.com. ElectraWorks moet een boete van 350.000 euro betalen vanwege het illegaal aanbieden van kansspelen aan Nederlandse consumenten.

Het is voor aanbieders van kansspelen (behalve Toto) namelijk nog niet toegestaan om hun diensten aan te bieden aan Nederlandse consumenten. Bedrijven die dat wel doen of het wedden faciliteren voor Nederlanders krijgen een boete. Eerder dit jaar werden de boetes voor illegale aanbieders nog verhoogd.

iDEAL

Volgens de Kansspelautoriteit was het mogelijk om op de website Bwin ‘een groot aanbod aan sportweddenschappen’ te vinden, alsmede ‘live casinospellen zoals roulette, black jack en poker’. Het werd duidelijk dat de kansspelen voor Nederlandse consumenten gefaciliteerd werden door het gebruik van het betaalsysteem iDEAL.

Dit is namelijk een systeem wat alleen gebruikt wordt door Nederlandse consumenten en bedrijven. Het is voor kansspelbedrijven dan ook niet toegestaan om gebruik te maken van iDEAL. Bwin heeft deze regel dus overtreden. Dit moet moederbedrijf ElectraWorks daardoor bekopen met de hoge boete.

Aanwijzingen en mogelijke gevolgen

Het gebruik van iDEAL is een van de aanwijzingen voor de Kansspelautoriteit dat een bedrijf zonder licentie toch hun diensten aanbiedt. Verder kijkt de autoriteit ook naar het gebruik van Nederlandse taal op de website van een aanbieder of naar websites met als extensie .nl.

Een mogelijk gevolg van de boete is dat Bwin niet in aanmerking komt voor een Nederlandse licentie als de wet Kansspelen Op Afstand in werking treedt, vermoedelijk begin 2021. Als voorwaarde hiervoor is namelijk vastgelegd dat men in de twee jaar voorafgaand aan de aanvraag de regelgeving niet heeft overtreden.