18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

KNVB en Nederlandse Loterij ondertekenen gedragscode

Tim Giesbers

De KNVB heeft samen met de Nationale Loterij een gedragscode voor verantwoord spelen opgesteld en ondertekend. Samen gaan de twee partijen zich hard maken voor een meer eerlijke, transparante en ethische relatie tussen voetbal en kansspelen.

In de overeenkomst staan diverse plannen voor een duurzame samenwerking tussen de twee organisaties. Hierbij wordt vooral meer aandacht gevraagd voor de integriteit en de betrouwbaarheid van de voetbalsport. Ook moet er een veiligere omgeving komen voor consumenten van kansspelaanbieders.

Het uitgangspunt van de overeenkomst is dat consumenten, beleidsmakers, voetbalfans en maatschappelijke organisaties erop moeten kunnen vertrouwen dat zowel sporten als sportweddenschappen eerlijk en integer worden uitgevoerd.

Afspraken

Niels Onkenhout, CEO van de Nederlandse Loterij, legt uit: “De populariteit van voetbal en de groeiende aandacht voor sportweddenschappen zijn een uitgelezen moment om met elkaar afspraken te maken over die zaken die sport en sportweddenschappen leuk houden en daarmee ook hoe we dat met elkaar kunnen beschermen.”

Hij blikt op de website van Nederlandse Loterij ook vooruit op de komende start van een gereguleerde kansspelmarkt: “Ook als straks de markt voor online kansspelen opengaat in Nederland en het aanbod groeit, is er veel en structureel aandacht nodig voor verantwoord spelen.”

Verantwoordelijkheid

Namens de KNVB legt commercieel directeur Jean Paul Decossaux uit waarom de bond deze gedragscode ondertekent: “Met het ondertekenen van de gedragscode pakken we ook op dit thema onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het opengaan van de markt voor online kansspelen biedt nieuwe mogelijkheden voor de voetbalwereld, maar we moeten ook nadrukkelijk oog blijven houden voor de risico’s.”

“Wij vinden het belangrijk dat de integriteit van het voetbal niet wordt aangetast en de sportbeleving wordt versterkt. We hebben er veel vertrouwen in dat we samen op deze manier extra aandacht kunnen besteden aan de risico’s, zodat voetballiefhebbers kunnen vertrouwen wat ze op het veld zien en consumenten op een veilige manier een wedje kunnen leggen.”