18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kindred waarschuwt België over advertentierestricties

Tim Giesbers

De Kindred Group heeft de Belgische autoriteiten gewaarschuwd dat nieuwe regels rondom restricties van advertenties van wedkantoren consumenten in de richting zouden duwen van illegale aanbieders, zonder licenties. Nieuwe regels voor het adverteren zouden vanaf halverwege 2019 van kracht moeten worden.

Unibet is een van de grootste merken in de portefeuille van de Kindred Group, en had net de plannen uitgevouwen voor een campagne om verantwoord wedden te promoten in België. Nu komen er restricties op reclames en dat bij koninklijk besluit, de laatste stap in het Belgische wetgevingsproces.

Pop-ups

Volgens de nieuwe regels mogen alle kansspelaanbieders tijdens live sportwedstrijden geen advertenties tonen, net als tijdens en een kwartier voor en na programma’s voor minderjarigen. Ook wordt het hen verboden om voor 20.00 uur reclames voor kansspelen uit te zenden. Pop-ups op websites worden telkens verboden.

Het doel van de nieuwe wetgeving is om problematisch wedden tegen te gaan en het zou vanaf juni 2019 in moeten gaan. Koen Greens, minister van Justitie, en de Belgian Gaming Commission (BGC) zijn de grote voorstanders van de nieuwe regelgeving. Door waarschuwingen voor problematisch wedden in advertenties zouden ook de gevaren beter duidelijk moeten worden voor consumenten.

Beveiliging

Dennis Mariën, manager België bij de Kindred Group, is bezorgd over de nieuwe regels. Volgens hem kunnen ze een negatief effect hebben op een volgens hem succesvol gereguleerde markt. Die laatste mening wordt breed gedragen, aangezien zo’n 80 procent van de consumenten bij gelicenseerde aanbieders aangesloten is.

“Het afdwingen van een reeks regels die mogelijk te streng is voor gereguleerde exploitanten om een concurrerend aanbod te houden ten opzichte van niet-gereguleerde bedrijven is een gevaar voor klanten”, stelt hij. “De niet-gereguleerde aanbieders zijn op geen enkele manier verplicht om op vergelijkbare niveaus beveiliging aan te bieden aan hun klanten.”

“Problematische wedders zullen waarschijnlijk van de radar glippen en niet meer bereikbaar zijn voor hulp of assistentie wanneer ze bij een niet-gereguleerde aanbieder spelen.” Volgens Mariën moeten de België autoriteiten goed in de gaten houden of consumenten nu niet vaker naar bedrijven zonder licenties gaan.

Limiet

Unibet en Kindred waren dus een campagne gestart om verantwoord wedden te promoten. Hierbij worden handvatten geboden om problematisch wedden te voorkomen, zoals de mogelijkheid om een maximum stortbedrag aan te geven of een limiet op de speeltijd. Volgens Kindred is dit een centraal punt in de strategie van het bedrijf.