18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kenia stelt 10 procent belasting op wedinzet voor

Tim Giesbers

De Keniaanse overheid wil het aantal problematische wedders in het land terugdringen. Om dit doel te kunnen bereiken, is het land voornemens om een belasting van 10 procent in te voeren op de inzetten op sportweddenschappen. Dit voorstel werd gedaan door de minister van Financiën, Henry Rotich.

Naast wedden richt de regering van het Afrikaanse land zich ook op tabak en alcohol. Ook de verkopers van deze zaken kunnen uitkijken naar een hogere kostenpost, door een belastingverhoging van 15 procent. Volgens Rotich zijn dergelijke maatregelen nodig om de jeugd te beschermen.

Effecten

“Wedden is in onze samenleving steeds meer aanwezig geworden en deze groei heeft negatieve sociale effecten”, vertelt de minister. “Deze effecten zijn vooral duidelijk bij de jonge en kwetsbare mensen in onze samenleving. Om deze negatieve effecten te bestrijden stellen we een belasting van 10 procent voor op de ingezette bedragen.”

Dit belastingvoorstel staat los van een wijziging in de wetgevende organen in Kenia. Het is namelijk de bedoeling dat de huidige autoriteit, de Betting and Licensing Control Board, wordt vervangen door de nieuwe National Faming Authority. Deze organisatie moet zich bezig gaan houden met het uitvoeren van de wetgeving en het uitdelen van licenties.

Kritiek

Al eerder probeerden de Keniaanse autoriteiten meer belastingopbrengsten voor elkaar te krijgen. Vorig jaar was het de bedoeling om de belasting op wedwinsten te verhogen naar 35 procent. Hierop kwam heel veel kritiek vanuit de industrie waarna deze belasting weer werd verlaagd naar 15 procent.