18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit onderzoekt uitsluiting na klachten

Tim Giesbers

De Nederlandse Kansspelautoriteit gaat onderzoek doen naar de geplande clausule die ‘slechte actoren’ uit kan sluiten van het verkrijgen van een licentie. Dit heeft Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, bekendgemaakt.

Alternatieven

Vorige week was het plan van Dekker nog om de Kansspelautoriteit de kans te geven bedrijven uit te sluiten van het ontvangen van een licentie, wanneer zij in het verleden op illegale wijze Nederlandse consumenten hebben benaderd. Momenteel heeft alleen Toto een licentie om sportweddenschappen aan te bieden. Mogelijk krijgen andere bedrijven in de toekomst de kans om die ook te krijgen.

Dekker heeft nu de Kansspelautoriteit verzocht om de clausule te onderzoeken en te kijken of er geen alternatieven zijn voor de uitsluiting. Diverse bookmakers hebben aangegeven dat ze bang zijn nooit een licentie te kunnen krijgen wanneer ze één keer de regels overtreden.

Aanwijzingen

De Kansspelautoriteit wil niet ingaan op de clausule totdat er een definitieve aanpak is besloten. Jan Erik van der Werff, hoofd Communicatie van de Kansspelautoriteit, zegt dat hij zich geen zorgen maakt over het blijven overtreden van de wet door bookmakers, ondanks diverse boetes die de laatste tijd zijn uitgedeeld.

“De recent uitgedeelde boetes zijn het gevolg van een aanpassing van ons handhavingsbeleid”, vertelt Van der Werff. “We komen in actie wanneer online aanbieders zich specifiek richten op de Nederlandse markt. Er zijn nu geen aanwijzingen dat bookmakers structureel de Nederlandse wet overtreden, maar we blijven het natuurlijk goed in de gaten houden.”

Overtreding

Ondertussen hebben diverse aanbieders hun beklag getoond over de clausule. Zo hebben MRG en Betsson grote problemen met de plannen. Die eerste aanbieder kreeg vorige maand een boete omdat het niet genoeg aandacht besteedde aan het blokkeren van Nederlandse consumenten. MRG ging in beroep met de claim dat de meeste wedkantoren geen IP-adressen blokkeren.

Per Norman, CEO van MRG, zegt: “Aangezien de meeste wedkantoren niet aan IP-blokkades doen zou het betekenen dat er erg weinig aanbieders zijn die in de eerste periode van de nieuwe licenties aan de slag kunnen op de Nederlandse markt. Daarnaast denken we dat dit een overtreding is van de EU-regels wat betreft vrije handel.”

Goedkeuring

De nieuwe kansspelwet is al twee jaar geleden goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar sindsdien wacht men op de goedkeuring van de Eerste Kamer. Het kabinet gaf afgelopen zomer aan dat het de bedoeling is dat de vernieuwde wet per 2020 in moet kunnen gaan. Per oktober dit jaar treden René Jansen en Bernadette van Buchem aan bij de Kansspelautoriteit, als respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter.