18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit onderzoekt interesse online kansspelen

Tim Giesbers

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft een online formulier gepubliceerd. Bedrijven kunnen hierop aangeven of ze interesse hebben in een vergunning wanneer de online kansspelmarkt in Nederland open gaat. De autoriteit wil namelijk van tevoren weten hoeveel geïnteresseerde aanbieders er ongeveer zijn.

René Jansen is voorzitter van de KSA en verwees tijdens een congres naar de Zweedse Spelinspektionen. Deze organisatie was verrast voor het hoge aantal aanvragen voor een vergunning toen zij van start gingen met een gereguleerde markt. Het formulier van de Kansspelautoriteit moet ervoor zorgen dat dit in Nederland niet gebeurt.

Definitief

De uiteindelijke doelstelling is om op 1 juli 2020 te beginnen met het handhaven van de wet Kansspelen op Afstand (KOA). Vanaf die datum kunnen aanbieders dan ook een officieel verzoek voor een vergunning doen bij de KSA. Bij goedkeuring kunnen de bedrijven vanaf 1 januari 2021 aan de slag op de vernieuwde online markt.

Het laatste puntje moet nog wel op de i gezet worden voor de wet definitief kan ingaan. Mochten de laatste werkzaamheden van het ministerie van Justitie en Veiligheid langer duren, dan kunnen de data nog opgeschoven worden. Zo moet er nog gekeken worden naar een ‘afkoelingsperiode’ voor bedrijven die de afgelopen jaren zonder licentie actief Nederlandse consumenten hebben geworven.

Kosten

Hoeveel aanmeldingen er zijn via het KSA-formulier is nog niet duidelijk en Jansen waarschuwt geïnteresseerde partijen ook voor de kosten. De vergunningsaanvraag kost ongeveer 45.000 euro en daarbovenop komen nog structurele kosten zoals de kansspelbelasting en een kansspelheffing. Daarnaast gelden nog een financiële zekerheidsstelling en ontwikkelingskosten.