18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit jaagt op illegale bookmakers

Tim Giesbers

De Kansspelautoriteit is dit wereldkampioenschap voetbal in Rusland extra alert op illegale wedkantoren en minderjarige wedders. Doordat het aantal afgesloten weddenschappen extra hoog is tijdens een toernooi als het WK, is het ook erg interessant voor illegale websites om een graantje mee te pikken. Hier gaat de autoriteit keihard tegenin.

Geen boete voor jongeren

Volgens de Nederlandse Gokwet is gokken en wedden pas toegestaan vanaf 18 jaar. Er zijn echter ook minderjarigen die bij wedkantoren hun weddenschappen afsluiten. Hier wil de kansspelautoriteit werk van maken. Het is echter lastig om te controleren welke wedkantoren over de schreef gaan en minderjarigen hun weddenschappen aanbieden. De waakhond hoopt daarom dat mensen het melden als een minderjarige in hun omgeving gokt.

Om geen potentiële aangevers af te schrikken heeft de Kansspelautoriteit aangegeven dat de jongeren zelf niet beboet zullen worden. Het gaat puur om het aanpakken van websites die hun controle niet op orde hebben. Wordt een online wedkantoor schuldig bevonden aan het aanbieden van weddenschappen aan mensen onder de 18 jaar, dan hangt hen een boete van maximaal 810.000 euro boven het hoofd.

Alleen Toto

De Nederlandse Loterij heeft via hun wedkantoor Toto een monopolie op de Nederlandse markt. Alleen Toto heeft de bevoegdheid om weddenschappen aan te bieden. Buitenlandse bookmakers proberen ook binnen te dringen op deze markt. Door geo-blocking zijn zij verplicht Nederlandse bezoekers buiten te sluiten, maar dit gebeurt vaak niet. Veel van deze sites zijn zelfs in het Nederlands te bezoeken.

Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit, is het moeilijk deze websites aan te pakken. Toch zouden mensen illegale aanbieders moeten aangeven volgens haar. “Bij die sites weet je niet zeker of je daar veilig kan spelen”, zei ze in gesprek met BNR Nieuwsradio. “Of het geld wel wordt uitgekeerd en of de website wel tijdig maatregelen neemt bij verslaving, dat is onduidelijk bij die sites.”

Er is een wetsvoorstel in de Eerste kamer over online wedden. Als deze wet er doorheen komt, kan de Kansspelautoriteit ook licenties uitdelen aan online wedkantoren. “Dan kunnen wij zorgen dat er ook een betrouwbaar en streng door ons gecontroleerd aanbod voor gokken op internet is.” Ze benadrukt wel dat het nog niet zover is: “Die bal ligt bij de politiek.”