18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansen voor Feyenoord in de Champions League volgens de bookmakers

Maurice Krabbendam

Feyenoord is in het seizoen 2017/18 de Nederlandse vertegenwoordiger in de Champions League. De laatste keer dat de Rotterdamse club deelnam aan groepsfase van het toernooi was in de jaargang 2002/03. Daarom kan de vraag worden gesteld: hoeveel kans heeft Feyenoord in het miljoenenbal? We kijken naar de quotes van bookmaker Toto om hier een beeld van te krijgen.

Eerste wedstrijd: Feyenoord – Manchester City

Op 13 september speelt Feyenoord z’n eerste duel in de Champions League. Het ontvangt dan in de Kuip Manchester City, het topteam uit Engeland dat vorig seizoen als derde eindigde in de Premier League.
Manchester City wordt door de meeste voetbalvolgers gezien als favoriet in Groep F, waar naast Feyenoord en City verder ook Napoli en Shakhtar Donetsk deel van uitmaken. Dit vertaalt zich ook door naar de quotes bij het onderlinge duel van Feyenoord met Manchester City.

De quote voor een zege van Feyenoord in dit duel staat op 6.41. Voor een overwinning van Manchester City in De Kuip krijg je als wedder 1.40 uitgekeerd. Toto lijkt een gelijkspel ook niet heel waarschijnlijk te vinden, gezien de hoge quote van 4.28 die hierop staat.

De bookmaker verwacht de nodige goals van City, afgaand op de cijfers. ‘Manchester scoort meer dan 1,5 keer’, oftewel minimaal twee goals, staat met 1.44 namelijk niet heel hoog.
‘City wint met handicap 1-0’ heeft een quote van 2.09, wat aangeeft dat de kans op een Engelse overwinning met twee doelpunten of meer verschil net iets onder de 50% ligt.

Quotes voor kwalificatie en groepswinst

Het uiteindelijke doel van de groepsfase van de Champions League is om te overwinteren. De derde plaats, en daarmee plaatsing voor de Europa League na de winterstop, zal voor Feyenoord een richtpunt zijn, maar als het even kan is een plekje bij de eerste twee het ultieme doel.

Feyenoord wordt duidelijk gezien als de minste kanshebber in Groep F voor het bereiken van de knockout-fase van de Champions League. Toto heeft een quote van 5.50 gegeven aan een plaats bij de eerste twee voor de Rotterdammers. Ter vergelijking: Manchester City krijgt een 1.05 quote bij deze weddenschap en Napoli een quote van 1.20. Dat impliceert dat deze teams veruit de grootste kans hebben, maar het geeft ook te denken over waar de value ligt. Zijn de verschillen echt zo groot als deze quotes doen geloven, of wordt Feyenoord misschien onderschat omdat het een ‘onbekende naam’ is?

Behalve Feyenoord, wordt ook Shakhtar Donetsk met een quote van 3.50 als outsider gezien.

Het verschil wordt nog groter als we kijken naar de weddenschap ‘Winnaar poule F‘. Feyenoord heeft hier een quote van 13.00 gekregen, Shakhtar staat op 10.00, Napoli op 3.00 en Manchester City op 1.45.

Vergelijking met andere poules

Nu lijkt het er misschien op dat Feyenoord weinig kans heeft om door te gaan. En toegegeven: de Nederlandse inzending is een underdog in z’n eigen poule. Maar Feyenoord is wel één van de meest kansrijke underdogs in de groepsfase.
De meeste teams die als ‘zwakste’ staan genoteerd in hun poule, hebben een hogere quote dan Feyenoord. Dit betekent dat ze volgens de bookmaker minder kans hebben om te stunten dan de Rotterdammers.

In Groep H krijgt Apoel Nicosia bijvoorbeeld een 45.00 quote voor kwalificatie, terwijl NK Maribor het in Groep E met 10.00 moet doen. Ook Olympiakos Piraeus (10.00, Groep D) en Qarabag (25.00, Groep C) hebben volgens Toto minder kans om door te gaan dan Feyenoord. En wat te denken bijvoorbeeld van Anderlecht en Celtic in Groep B. Groepswinst voor deze clubs heeft een quote van 50.00. Maar wat wil je ook, met Bayern München en Paris Saint-Germain als concurrenten (respectievelijk 1.70 en 1.75 voor de groepswinst).

De conclusie: Feyenoord is zoals verwacht een underdog in de Champions League, maar bookmakers schatten de Rotterdamse kansen relatief nog niet eens zo slecht in. Misschien een reden om voor een Rotterdamse stunt te gaan bij Toto?
Tip: Als je een stunt verwacht van Feyenoord tegen Manchester City, dan kan het een goed idee zijn om ook een kwalificatie-weddenschap voor Feyenoord af te sluiten. De hoge quote op Feyenoord zal vermoedelijk namelijk gaan zakken wanneer de landskampioen tegen City direct een resultaat weet te behalen.