18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Italië wil online gamingmarkt uitbreiden

Tim Giesbers

De Italiaanse douane- en monopoliewaakhond Agenzia delle Dogane e dei Monopoli (ADM) wil de komende periode tot wel 120 licenties voor online gaming uitgeven. Deze nieuwe licenties zouden de ruimte moeten geven voor nieuwe gameplatforms voor diverse spelen.

Bij deze licenties zou het gaan om wedden op zowel sport- als niet-sportevenementen. Daarnaast gaat het om spellen waarmee geld gewonnen kan worden, wedden met interactie, en bingo. De licenties zullen lopen tot eind 2022, terwijl succesvolle aanvragers eenmalig de licentiekosten van 200.000 euro moeten betalen.

Veel vereisten

Aanbieders hebben tot 19 maart aanstaande om hun aanvraag te doen bij de ADM. Daarvoor is wel een aantal criteria gesteld waaraan zij moeten voldoen. Zo moeten bedrijven een geregistreerd kantoor hebben in de Europese Economische Ruimte (Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en ook actief zijn in dit gebied.

Daarnaast moet het spel dat of de dienst die wordt geleverd ook daadwerkelijk gereguleerd worden door de ADM. De minimale winst op het gebied van gaming moet voor geïnteresseerde bedrijven ook minimaal 1,5 miljoen euro zijn in de afgelopen twee jaar. De ADM verklaarde al wel dat deze laatste twee criteria flexibeler te benaderen zijn op basis van de vestigingslocatie.

De waakhond kijkt ook naar bedrijven die een onafhankelijke taxatie kunnen overleggen waaruit duidelijk wordt dat ze de benodigde technische en infrastructurele capaciteit hebben. Dat kan door een dochtermaatschappij of moederbedrijf die dit kunnen bewijzen of door een tweejarige bankgarantie voor 1,5 miljoen euro. De bedrijven moeten dus tevens een technische infrastructuur hebben die overeenkomt met de nationale vereisten in Italië. Ten slotte moeten ze een eenjarige garantie aanbetalen, in contanten, via de bank of via een waarborging van 100.000 euro.

Niet alleen maar nieuwe spelers

Een algemene verwachting is dat 40 van de 120 licenties niet wordt uitgegeven aan nieuwe spelers op de markt, maar worden aangekocht door bedrijven die al actief zijn op de game- of gokmarkt. Zij kunnen hun activiteiten in Italië hiermee uitbreiden. De staat zou met al deze licenties minimaal 24 miljoen euro moeten verdienen.