18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Introductie voor wedden op vrouwenvoetbal

Tim Giesbers

De Oranje Leeuwinnen gaan weer aan de slag in de kwalificatiereeks voor het EK 2021. Nederland gaat aan de leiding in de poule met Rusland, Slovenië, Kosovo, Turkije en Estland. Deze maand staan wedstrijden tegen Turkije en Slovenië op het programma. Dit is een mooie aanleiding om te gaan wedden op wedstrijden in het vrouwenvoetbal. Lees hier een introductie voor het wedden op damesvoetbal.

Vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Over de hele wereld worden professionele competities uit de grond gestampt. Ook in Nederland neemt de populariteit toe. De laatste jaren presteert het nationale damesteam uitstekend met een gewonnen EK en een tweede plaats op het WK. Dit zorgt voor een grotere aantrekkingskracht van de sport op jonge meisjes.

Er zijn natuurlijk grote overeenkomsten tussen mannen- en vrouwenvoetbal, gezien het feit dat het in beide gevallen over voetbal gaat. Er zijn echter ook wat verschillen, waarvan je moet weten voor je besluit te gaan wedden op vrouwenvoetbal. We duiken eerst wat dieper in de mogelijkheden tot wedden op damesvoetbal en leggen dan uit wat die verschillen zijn.

Wat zijn de belangrijke competities in het vrouwenvoetbal?

Net zoals bij de mannen, is de Champions League ook bij de vrouwen de belangrijkste clubcompetitie. Daarnaast hebben alle landen natuurlijk hun eigen nationale competitie. In Engeland wordt gespeeld in de Super League, in Spanje in de Primera División, in Duitsland in de Frauen-Bundesliga en in Nederland in de Eredivisie Vrouwen.

Internationaal zijn er dezelfde toernooien als bij de mannen. Ook in het vrouwenvoetbal strijden de landenteams tegen elkaar op het WK en continentale toernooien als het EK, de Copa América en de Gold Cup. Bedenk wel dat niet elk toernooi even belangrijk is als bij de mannen. Zo hebben de Olympische Spelen in het vrouwenvoetbal veel meer aanzien dan bij hun mannelijke collega’s.

Hoe kun je het beste wedden op vrouwenvoetbal?

Eigenlijk werkt het wedden op vrouwenvoetbal in beginsel hetzelfde als wedden op mannenvoetbal. Het blijft namelijk gewoon een wedstrijd 11-tegen-11 binnen negentig minuten en met dezelfde spelregels. Er is wel een licht verschil in kwaliteit. Dat komt het meeste tot uiting in het relatief vaak lijden van balverlies. Dat betekent dat het team dat het best de bal in bezit kan houden vaak ook het beste team is.

De weddenschappen waar je uit kan kiezen zijn de klassieke 1X2-weddenschap, waarbij je voorspelt wat het resultaat wordt (winst thuis, gelijk of winst uit). Daarnaast kun je ook hier gaan voor een over/under-voorspelling, waarmee je het aantal doelpunten in de wedstrijd voorspelt. Tenslotte is er nog wedden met een handicap. Hiermee kun je aangeven hoe ruim een team gaat winnen.

Er is een duidelijke reden waarom de kans groot is om een goede voorspelling te doen als je gaat wedden op vrouwenvoetbal. Wedkantoren hebben vaak minder data over deze competities dus is de kans groot dat jij met goede research meer kan weten dan de bookmaker. Daar kun je je voordeel uit halen, door een goede weddenschap te vinden met een hoge quotering, wat jou meer winst oplevert.

Waarop moet je extra letten bij wedden op vrouwenvoetbal?

De belangrijkste tip wanneer je gaat wedden op vrouwenvoetbal is om alles wat je van de mannen weet te vergeten. Zo zijn de Verenigde Staten dé favoriet op elk toernooi, terwijl ze bij de mannen niet eens deelnamen aan het laatste WK. Kijken we naar de laatste WK’s, dan zijn ook Nederland, Japan en Zweden toplanden, waar je bij de mannen eerder aan Spanje, Italië en Brazilië zou denken.

De landen die goed presteren zijn over het algemeen ook de landen met de beste clubcompetities. Toch is er ook een aantal verrassend sterke competities, bijvoorbeeld in Europa. De sterkste competities krijgen twee tickets voor de groepsfase van de Champions League. Naast Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Italië zijn dit Zweden, Denemarken, Zwitserland, Tsjechië en Rusland.

De onderlinge verschillen zijn bij het vrouwenvoetbal duidelijker aanwezig dan bij de mannen. Als voorbeeld: in de knock-outfase van de Champions League worden hele ruime uitslagen neergezet, waar dat bij de mannen minder gebeurt. Hierdoor is het aantrekkelijker voorafgaand aan een toernooi in te zetten op de uiteindelijke winnaar, omdat de sterke clubs of landen het waarschijnlijk ook heel goed gaan doen.

Wedden op het aantal doelpunten

Het is altijd al populair geweest om in te zetten op het aantal doelpunten dat in een wedstrijd gaat vallen. Bij de mannen is het het meest populair om te wedden op meer of minder dan 2,5 goals. Wanneer je gaat wedden op vrouwenvoetbal, zul je zien dat de meeste voorspellingen wat hoger liggen qua goals. Het is gebruikelijk dat je eerder een weddenschap ziet als ‘minder dan 4,5 goals’.

Dit heeft weer te maken met de grote verschil in kwaliteit van zojuist. Kijken we bijvoorbeeld naar de achtste finales van de Champions League dit seizoen, dan zien we uitslagen als 5-0, 0-5, 0-4, 0-7, 6-0, 2-5 en 0-8. Deze hoge uitslagen zie je zelden tot nooit bij de mannen.