18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Integriteitslichaam tennis stelt verbod op streamen en sponsors voor

Tim Giesbers

De Tennis Integrity Unit (TIU) heeft een reeks voorstellen gedaan om de integriteit van de internationale tennissport te beschermen. Een deel hiervan is een verbod op wedkantoren als sponsoren van professionele tennisevenementen en restricties op het streamen van wedstrijden en competities op een lager niveau.

Voorstel

Het eerste voorstel is gericht aan (internationale) tennisbonden en de competities die zij op professioneel vlak organiseren. Hierbij zou het voor hen niet meer toegestaan zijn om sponsorschappen uit de wereld van sportwedden te accepteren. Dit zou een voorbeeld moeten zijn voor individuele tennisspelers, voor wie dit al niet toegestaan is. Een aantal tennissers is hierdoor al een schorsing opgelopen.

Daarnaast wil de integriteitsgroep graag dat live streamen en het verzamelen van online data over de wedstrijden verboden wordt voor toernooien met prijzengeld tot 13.100 euro. Hierdoor zou het tegengegaan worden dat deze beelden en data gebruikt worden voor weddoeleinden. Voor competities met dit maximale prijzengeld geldt namelijk dat er niet op gewed mag worden.

De TIU erkent wel dat streamen en het verzamelen van data nodig is voor het ontwikkelen van de sport en van individuele toernooien. Hierdoor zullen deze dingen niet volledig verboden worden, maar zal streamen alleen worden toegestaan met een vertraging in de uitzending. Hierdoor worden deze beelden en data onbruikbaar voor wedkantoren die live weddenschappen aan willen bieden.

Effect

Sportradar, de officiële datapartner van de Internationale Tennis Federatie (ITF), heeft deze voorstellen bekeken en waarschuwt dat de voorgestelde regels een negatief effect op de sport kunnen hebben. Het bedrijf waarschuwt dat de voorstellen disproportioneel zijn.

“Een gerichte aanpak is wel degelijk wat de gehele sport nodig heeft”, legt operationeel directeur David Lampitt uit. “Maar we blijven vinden dat deze voorstellen nieuwe risico’s met zich meebrengen. De maatregelen wegen niet op tegen deze risico’s. Een toernooi van 13.100 euro blijft onvoorspelbaar en nu is het alleen maar lastiger voor deze toernooien om zich aan te regels te kunnen houden.”