18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ierse psychiaters roepen op tot ‘hoognodig’ verbod op wedadvertenties

Tim Giesbers

Het College of Psychiatrists of Ireland (CPI), de beroepsgroep voor psychiaters in Ierland, heeft opgeroepen tot een verbod op wedadvertenties. Zij richten zich vooral op reclame gerelateerd aan de sport en ze willen dat het verbod al begin 2021 ingaat.

Het CPI publiceerde een officieel onderzoek, genaamd het Gambling Disorder Position Paper. Hierin beweert de belangengroep dat er overduidelijk bewijs is voor een verband tussen het grote aantal wedadvertenties en een toename van wedgerelateerde problemen.

Toename

In het schrijven komt naar voren dat er maatregelen nodig zijn om een door hen zo genoemde volksgezondheidscrisis aan te pakken. Een van die maatregelen zou een ‘hoognodig en volledig verbod’ op wedreclames zijn. Ook willen ze dat er speciale behandelingstrajecten komen.

Anekdotische informatie van Consultant Addiction Psychiatrists zou duiden op een zorgwekkende toename van het aantal verwijzingen naar wedgerelateerde problemen sinds de lockdown. Omdat mensen thuis werken is de kans op meer wedgedrag logisch, mede door gerichte online advertenties.

Normaliseren

Professor Colin O’Gara, hoofdauteur van de paper, zegt: “We kunnen niet blijven voorbijgaan aan de verbanden tussen problematisch wedden en het huidige grote aantal advertenties. Wedden is sterk verbonden met het genieten van sport. We normaliseren gokken als gedrag.”

“Net als bij tabak denk ik dat we over tien jaar terug zullen kijken op de toename van wedreclame in sport en we zullen onszelf afvragen hoe we het zo uit de hand hebben laten lopen. Momenteel is wedreclame in Ierland veel te gebruikelijk.”