18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ierland krijgt week voor verantwoord wedden

Tim Giesbers

De Ierse wedsector gaat samen voor het eerst een Responsible Gambling Week organiseren. De week van 5 tot en met 11 februari 2018 staat in het teken van verantwoord wedden, onder het motto A great tip – know when to stop.

Heffing voor behandelingen, onderzoek en onderwijs

Online bookmakers, wedkantoren, online casino’s, renbanen, speelhallen, gameclubs en de Ierse Toto slaan de handen ineen om gokverslaving tegen te gaan. Dit werd eerder al gedaan in Groot-Brittannië, waar een dergelijke week plaatsvond in afgelopen oktober.

De Ierse aanbieders van kansspelen zijn bereid een heffing te betalen om behandelingen, onderzoeken en onderwijs te financieren waarmee vervolgens gokverslaving tegengegaan moeten worden. Dit moet in werking treden op het moment dat de lang uitgestelde wet voor gokcontrole van kracht wordt.

“Bookmakers willen samenwerken met waakhond”

Sharon Byrne, hoofd van de Ierse Vereniging van Bookmakers, zegt: “De Ierse bookmakers gebruiken deze week om weer te herhalen dat ze volledig achter de nieuwe wet en een onafhankelijke waakhond voor deze industrie staan.” Eerder deze maand werd al bekendgemaakt dat na een mislukt voornemen in 2013 nu echt een onafhankelijke waakhond zal worden aangesteld door de overheid.

“Onze leden kijken ernaar uit om samen met te werken met die waakhond omdat sociale verantwoordelijkheid als iets fundamenteels wordt gezien voor onze werkwijze”, vervolgt Byrne. “De week voor verantwoord wedden is zo belangrijk omdat de industrie samenkomt en de handen ineen slaat om zoveel mogelijk aandacht te genereren voor de preventie van goksverslaving.”

“Gesprek beginnen en bewustzijn creëren”

Tijdens de week zullen er door het hele land diverse posters, brochures en spandoeken te zien zijn. Daarnaast zullen de bookmakers verantwoord wedden promoten via hun sociale kanalen. Politici worden uitgenodigd voor een receptie waar zij te horen krijgen hoe zij de industrie kunnen helpen in hun bereiken van hun doelen.

Byrne voegt eraan toe: “We willen meer het gesprek beginnen over wat verantwoord wedden betekent. Hiervoor moeten we praten met de aanbieders, de consumenten en hun vrienden en families. De industrie moet bewustzijn creëren hoe mensen met gokproblemen geholpen kunnen worden.”