18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ierland komt met onafhankelijke gokwaakhond

Tim Giesbers

De Ierse overheid heeft een voorstel gedaan om een onafhankelijke waakhond aan te stellen voor de wed- en gokindustrie in het land. David Stanton, Iers minister van Gelijkheid en Integratie, heeft dit voorgesteld als wijziging voor de gokwet van het eiland.

Deze wet werd opgesteld in 2013 en destijds werden al voorstellen gedaan om een waakhond in te stellen. De oorspronkelijke bedoeling was dat deze aangestuurd zou worden door het Ierse Ministerie van Justitie. Dit initiatief is echter nooit uitgevoerd en de waakhond is er nooit gekomen.

Industrie reguleert zichzelf

Zolang de onafhankelijke waakhond er niet is, reguleert de industrie zichzelf grotendeels. Aandeelhouders hebben daar de alarmbellen over geluid. Zij zijn bang dat niet iedereen zich aan de regels blijft houden, als de overheid niets in de gaten houdt.

Volgens Stanton kan de aanstelling van een onafhankelijke waakhond de Ierse gokindustrie goed controleren op wetgeving op het gebied van advertenties, sociale verantwoordelijkheden, financiering en de aanpak van gokverslaving.

Bookmakers zijn enthousiast

Het aanstellen van een dergelijke waakhond zou door een ruime meerderheid van de Ierse politiek gesteund worden. Minister Stanton heeft ook aangegeven in gesprek te willen gaan met meerdere mensen uit de industrie zelf, om hen mee te laten denken over de waakhond. Sharon Byrne, hoofd van de Ierse Vereniging van Bookmakers, liet al weten enthousiast te zijn over de mogelijke wetswijziging. Het eerste concept zou eind 2018 klaar moeten zijn.