18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ibrahimovic riskeert fikse schorsing door aandelen bookmaker

Tim Giesbers

Zlatan Ibrahimovic hangt een flinke boete boven het hoofd. De aanvaller zou volgens de Zweedse krant Sportbladet mede-eigenaar zijn van BetHard. Door zijn aandelen in de op Malta gevestigde bookmaker heeft hij de regels van de FIFA en UEFA overtreden.

Het probleem is namelijk dat consumenten bij BetHard onder meer kunnen wedden op de Serie A, de Europa League en de WK-kwalificatie. Aan al deze competities doet Ibrahimovic zelf ook mee. Spelers met financiële banden met wedkantoren mogen van de voetbalbonden niet uitkomen in competities waarop gewed kan worden bij die wedkantoren.

Schorsing

Erik Skarp, directeur van BetHard, laat in een reactie aan de krant weten dat Ibrahimovic in 2018 mede-eigenaar werd en dat hij zijn aandelen nog steeds in handen heeft. Hierdoor overtreedt de oud-spits van onder meer Ajax en Barcelona al jaren de FIFA-regels.

De wereldvoetbalbond is streng over deze ethische codes. Volgens de reglementen zou Ibrahimovic een maximale boete van honderdduizend euro boven het hoofd hangen. Maar daarnaast riskeert hij ook een schorsing van ten hoogste drie jaar.

Carrière

Een schorsing zou voor de 39-jarige aanvaller waarschijnlijk direct het einde van zijn carrière betekenen, die onlangs nog voor een jaar bijtekende bij AC Milan. De Zweedse voetbalbond zou al langer op de hoogte zijn van het mede-eigenaarschap van Ibrahimovic. Hakan Sjöstrand, voorzitter van de bond, liet weten nog niet met de speler te hebben gesproken.