18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Hoe bepaal je het inzetbedrag bij sportweddenschappen?

Bob Ligthart

Het doel van sportwedden is natuurlijk winst maken om zoveel mogelijk geld op je bankroll te krijgen. Het bepalen van het inzetbedrag kan hier een belangrijke rol in spelen. In dit artikel geven we je informatie die kan helpen bij het beslissen over je inzetbedrag.

Speelstijl

Om te beginnen is het belangrijk om je eigen speelstijl te herkennen. Neem je veel risico of ben je een meer behouden speler? Wil je in één keer een groot bedrag winnen of bouw je het langzaam op? Niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde wensen, waardoor het bepalen van het inzetbedrag compleet kan verschillen van persoon tot persoon. Toch zijn er een aantal zaken waar iedere sportwedder rekening mee kan houden om zijn of haar winst zo groot mogelijk te maken.

Werk met een vast percentage

Als sportwedder is het vergroten van je bankroll een must en het werken met percentages kan daarbij helpen. Speel bijvoorbeeld niet gelijk met je gehele bankroll, maar kies met hoeveel procent je wil spelen. Het ligt er hierbij ook aan hoeveel risico je wil lopen. Voor meer zekerheid kun je een laag percentage pakken, dus bijvoorbeeld 5 procent. Wil je een hoger winbedrag, dan kun je kijken naar een percentages als 10% toegaan. Veel hoger raden wij niet aan.

Door deze methode raak je nooit gelijk al je geld kwijt, omdat je meerdere kansen hebt voordat je bankroll leeg raakt. Als je met 5 procent speelt heb je bijvoorbeeld 20 kansen om minimaal één weddenschap goed te hebben. Bij €100 euro zou je dus weddenschappen van €5 afsluiten als je met 5 procent speelt. Je inzetbedrag groeit ook mee met je bankroll, omdat het om de procenten gaat. Ga je van €100 naar €300, dan gaat je inzet dus naar €15.

Met een niet al te hoog percentage houd je het leuk en stressloos voor jezelf. In het leven zit het soms tegen, ook in het sportwedden. Het betere team in een voetbalwedstrijd kan bijvoorbeeld toch verliezen, en jij daarmee misschien je weddenschap. Met de percentagestrategie is dit soort pech ingecalculeerd, en kun je toch verder met sportwedden als het even niet meezit, en zo op de lange termijn alsnog winst maken.

Martingale strategie

Deze manier van inzetten komt uit een andere tak van het wedden, want de Martingale strategie wordt vooral bij roulette gebruikt. Bij dit systeem verdubbel je de inzet elke keer nadat je verliest. Het idee erachter is dat je niet elke keer kan blijven verliezen, mits je geen onzinnige weddenschappen plaatst. Het verdubbelen moet er uiteindelijk voor zorgen dat je alle verloren weddenschappen in één klap goedmaakt.

Eerlijk is eerlijk: dit systeem klopt in theorie ergens wel, maar we raden Martingale niet aan, zeker niet voor sportwedden. Een probleem is dat je bij een dubbelingsbedrag uit kunt komen dat je simpelweg niet hebt in je bankroll, en dan kun je dus niet verder. Bovendien kan het met het oplopen van het inzetbedrag hard gaan, zelfs al na een paar verloren weddenschappen.

Wat is de weddenschap waard?

Het is bij sportwedden belangrijk dat je goed kunt inschatten of een weddenschap het risico waard is. Denk je verschillende wedstrijden wel te kunnen voorspellen, maar zijn de quotes niet toereikend, dan kan het soms beter zijn om een weddenschap niet te plaatsen. Zorg ervoor dat je duels pakt waarvoor je het mogelijke risico wel wil lopen. Sportwedden gaat niet alleen om geld winnen, want het gaat ook om het niet verliezen van geld. Zorg er daarom voor dat je ook aan bankroll management denkt. Op deze manier ben je echt bezig met het vergroten van je vermogen.

Een risico nemen is natuurlijk niet altijd verkeerd, want dat is soms ook het leuke van sportwedden. Ga wel de kansen na en pas hier je inzet op in. Door de hoge quoteringen hoef je niet per se hoog in te zetten om alsnog een leuk bedrag te winnen.

Systeemweddenschappen

Bij systeemweddenschappen komen een aantal zaken die we al hebben benoemd terug. Dit systeem is erg handig voor spelers die een grotere bankroll hebben en niet te veel risico willen lopen. Hierbij combineer je verschillende weddenschappen, maar niet alle voorspellingen hoeven goed te zijn om winst te maken. Het inzetbedrag hangt af van welk systeem je gebruikt.

Zet je bijvoorbeeld op vijf wedstrijden in en hoeven daar maar twee of drie van goed te zijn, dan wordt jouw inzet vertienvoudigd. Al dit geld wordt over die vijf weddenschappen verdeeld. Het bedrag wat je uiteindelijk wint, hangt natuurlijk nog wel af van hoeveel wedstrijden je goed hebt voorspeld.

Ga je aan de slag met de systeemweddenschap, lees dan eens ons artikel over vijf populaire varianten van deze weddenschap. Gebruik ook onze systeemweddenschappen-calculator, waarmee je jouw systemen al vooraf helemaal kunt berekenen en uitdokteren voordat je daadwerkelijk gaat inzetten.

Stop op het juiste moment

Het bepalen van je inzet is dus erg belangrijk, maar het is ook van belang dat je weet wanneer je helemaal niks moet inzetten. Laat je daarom niet leiden door emoties, want dit kan voor grote problemen zorgen. De belangrijkste tip is daarom: Probeer niet koste wat het kost je verliezen recht te trekken op korte termijn. Dit is namelijk de voornaamste manier om blut te raken.

Laat het even gaan en kom later terug wanneer je weer rustig bent. Alleen zo kun je goed nadenken over de keuzes die je maakt. Dit is ook een reden waarom bankroll management zo belangrijk is, want zo behoed je jezelf voor grote verliezen.