18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Het beste moment om een weddenschap af te sluiten

Maurice Krabbendam

De quoteringen voor wedstrijden zijn vaak al ruim voor aanvang bekend. Dat werpt de vraag op: wat is het beste moment om een weddenschap af te sluiten?
Is het slim om direct te handelen wanneer de quoteringen beschikbaar worden, zet je vlak voor aanvang van de wedstrijd in, of wacht je zelfs tot na het eerste fluitsignaal?

Drie factoren spelen een rol bij het maken van deze keuze.

1. Moment waarop de quoteringen het best zijn

Cruciaal voor winnen met sportwedden, is dat je de meest gunstige quoteringen vindt. Je kunt hiervoor de odds bij verschillende bookmakers met elkaar vergelijken.

Maar er zit niet alleen een verschil in de quoteringen tussen bookmakers. Er kunnen ook veranderingen optreden afhankelijk van het moment waarop je een bet aangaat. Als jij op het juiste moment toeslaat, kun je misschien wel een veel betere quotering krijgen. Belangrijk in het vinden van het beste moment, is dan ook het vinden van het moment waarop de quotering voor jouw weddenschap het meest gunstig is.

Value vinden kan als de bookmaker een fout maakt in zijn inschatting van de quoteringen. De kans daarop is in de regel het grootst als de quoteringen net bekend zijn. De bookmaker moet immers ook ergens beginnen en kan er in zijn analyse naast zitten. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt en er meer weddenschappen worden afgesloten, kan het wedkantoor zien wat de mensen denken, en daarop de quotering weer aanpassen.
Bij het ‘openen’ van de markt kun je soms dus profiteren van de hoogste quoteringen.

Quoteringen kunnen ook om andere redenen veranderen naarmate de aftrap nadert. Recreatieve spelers komen vaak pas op de dag van de wedstrijd in actie, en zij staan erom bekend veelal op de favoriet in te zetten. Dit levert vaak een verschuiving op: de quotering op de favoriet zakt naarmate de wedstrijd dichterbij komt, en die op de underdog stijgt ondertussen vaak. Hieruit volgt dat je in de regel beter vroeg kunt inzetten op een favoriet, en laat op een underdog.

Je kunt ook nog langer wachten, tot tijdens de wedstrijd. Als een team voorkomt, zullen de quoteringen in het live wedden flink verschuiven. Dit levert extra gunstige kansen voor het wedden op de underdog op, al zijn er natuurlijk ook extra risicio’s.

2. Beschikbare informatie

Met alleen het vinden van een moment waarop de quotering gunstig is, ben je er nog niet. Wedden op sport is ook een spel van informatie. Hoe dichter je bij een wedstrijd komt, des te meer informatie er is. Het is dus ook belangrijk om een moment te kiezen waarop de balans tussen beschikbare informatie en quoteringen goed is.

Vroege inzetfase – Algemene informatie bekend

Wanneer de quoteringen net bekend zijn, vaak een paar dagen voor een wedstrijd, weet je al best veel. Zo zijn de recente resultaten van de teams bekend. Ook kun je terugkijken naar eerdere wedstrijden tussen deze teams. Door vorm en historie naast elkaar te leggen, heb je al een globaal beeld over de krachtsverhoudingen.
Opstellingen zijn een aantal dagen van tevoren lastiger vast te stellen. Dan is bijvoorbeeld nog onduidelijk of een bepaalde speler op tijd fit zal zijn. Bovendien kan er op de training nog iemand geblesseerd raken.

Het grootste voordeel van inzetten op basis van vroege informatie, is dat je – mits je over genoeg informatie denkt te beschikken – kunt profiteren van hoge quotes die nog kunnen gaan zakken. Een nadeel is dat er nieuwe informatie beschikbaar kan komen die ervoor zorgt dat jouw analyse niet meer klopt.

Vlak voor de wedstrijd – Specifieke details bekend

Wie iets langer afwacht, tot op de dag van de wedstrijd, heeft meer informatie tot zijn beschikking. Er zijn inmiddels voorbeschouwingen verschenen die je hebt kunnen lezen of bekijken. Bovendien weet je nu meestal wie er wel en niet gaan spelen. Door dit alles is het beter mogelijk geworden om een correcte inschatting te maken.

Live wedden – Informatie over wedstrijdverloop bekend

Bij live wedden ten slotte heb je informatie over het daadwerkelijke wedstrijdverloop. Hoe langer een duel bezig is, des te meer informatie er is. Denk aan de score, wie er wel of niet goed speelt en het aantal kansen.
Door deze enorme hoeveelheid extra informatie, kun je nog veel beter de juiste analyse maken en de juist weddenschap vinden. Een nadeel is dat iedereen die informatie heeft. Bookmakers passen hun quoteringen dan ook direct aan.

Live wedden biedt evengoed mogelijkheden, met name als jij tegen de voor de hand liggende informatie ingaat. Bijvoorbeeld als je op basis van het spelbeeld denkt dat het team dat achterstaat nog gaat terugkomen in de wedstrijd. Dit kan mogelijkheden bieden om te profiteren van zeer hoge quoteringen.

3. Beste moment voor jou om te wedden

Bij het vinden van het beste moment om te wedden, proberen we dus een balans te vinden tussen de beschikbare informatie en hoe hoog de quotering staat. Er is daarnaast nog een derde afweging, namelijk: wanneer heb jij tijd om te wedden?

Een goed wedmoment is pas een goed wedmoment, als jij op dat moment ook tijd hebt om te wedden. Misschien heb je geen gelegenheid om direct in te zetten als de markt opengaat. Voor anderen is live wedden weer geen optie in verband met andere verplichtingen. Kortom: houd ook rekening met jouw eigen agenda, en vind daarbinnen een geschikt moment om de weddenschap af te sluiten.

Slechte momenten op te wedden

Na het bespreken van de goede momenten, verdienen ook de slechte wedmomenten nog even de aandacht. Het is goed om deze te behandelen, want wedden op zulke momenten kan je juist geld kosten.

In één zin gevat is er sprake van een slecht moment om te wedden, wanneer je niet in staat bent om het op de juiste manier te doen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waar je moe bent, geen tijd hebt of als je net een flink bedrag hebt verloren. Al dit soort omstandigheden maken het lastig, zo niet onmogelijk om een goede analyse te maken en geduldig de juiste wedoptie te kiezen.

Vermijd wedden in zulke gevallen, want dit kan bets die je hebt gemaakt op goede momenten teniet doen.