18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Griekse tennisofficial geschorst na beschuldiging wedden

Tim Giesbers

De Tennis Integrity Unit (TIU) heeft de Griekse tennistoernooidirecteur Antonis Kalaitzakis een schorsing voor de duur van twintig maanden opgelegd. Hij is namelijk schuldig bevonden aan het herhaaldelijk overtreden van de wedregels in de tennissport.

Na een onderzoek van de TIU bleek eerder al dat Kalaitzakis meerdere accounts had bij online kansspelaanbieders. Dit gaf de Griek daarna ook toe. Uit verder onderzoek bleek dat hij tussen 2013 en 2016 voorspellingen heeft geplaatst op minimaal 127 tenniswedstrijden.

Regels

Volgens de TIU heeft Kalaitzakis zijn kennis of vermoedens van corruptie door een derde partij niet aan de tennisorganisatie gemeld. De conclusie is dat de toernooidirecteur voor de Internationale Tennisfederatie (ITF) twee regels van het Tennis Anti-Corruption Program (TACP) heeft geschonden.

Zo verbiedt regel D.1.A het elke persoon die onder de TACP valt om direct of indirect te wedden op een evenement of andere tenniscompetitie. Sectie D.2.B.II stelt dat elke professioneel betrokkene bij tennis het zo snel mogelijk aan de TIU moet melden wanneer een ander wordt verdacht van het overtreden van de wedregels.

Boete

De onafhankelijke anticorruptie-onderzoeker Jane Mulcahy QC heeft uiteindelijk uitspraak gedaan en Kalaitzakis schuldig bevonden aan de twee inbreuken. Hierdoor werd de schorsing van twintig maanden uitgesproken, met daarnaast een boete van omgerekend zo’n 5.200 euro.

Vier maanden van de schorsing en de helft van de boete zijn voorwaardelijk en worden alleen opgelegd bij een nieuwe inbreuk. Het is voor Kalaitzakis verboden tijdens zijn schorsing als official voor een tennisevenement te werken of er een bij te wonen.