18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Gokstraf Barton met vijf maanden ingekort

Vincent Krabbendam

De schorsing die voetballer Joey Barton kreeg opgelegd vanwege het jarenlang wedden op voetbalwedstrijden is door de rechter met vijf maanden ingekort. Daardoor is de speler nog altijd voor een periode van dertien maanden verbannen van de Britse voetbalvelden.

Barton is altijd een omstreden figuur geweest. Op het veld liet de speler zich meer dan eens van zijn mindere kant zien, en buiten de lijnen staat hij niet bepaald bekend als iemand die een blad voor de mond neemt. Zijn vechtersmentaliteit sloeg meer dan eens door naar de verkeerde kant.

Maar hij bleek ook al jarenlang een serieuze verslaving te hebben: gokken. Dat hij op voetbalwedstrijden heeft gegokt, wordt door niemand bestreden. Ook niet door Barton. Het probleem is dat het voor voetballers in de acht hoogste Engelse competities simpelweg verboden is om op voetbalwedstrijden te gokken. En Barton deed dat dus heel erg vaak.

44 keer gegokt

Het eerste probleem ontstond toen hij vorig seizoen kort voor Rangers in Schotland speelde. Dat werd geen groot succes, maar hij liep er ook nog tegen een schorsing van één maand aan. Tussen 1 juli en 15 september 2016 had Barton, als spelers van Rangers, op 44 wedstrijden geld ingezet. De schorsing was daar een straf voor.

Na zijn korte verblijf in Schotland keerde Barton terug naar Burnley. Al snel kwam echter aan het licht dat Barton als actief speler een zeer actief gokker op de uitslagen van voetbalwedstrijden was. In tien jaar tijd zette hij op maar liefst 1.260 voetbalwedstrijden geld in. Waar de schade in Schotland nog tot een schorsing van één duel beperkt bleef, legde de FA hem een schorsing van maar liefst achttien maanden op, samen met een boete van 30.000 pond.

Verslaving

Die laatste is in stand gebleven, maar Barton vond de straf van meet af aan veel te lang. Hij vond onder meer dat er te weinig in acht was genomen dat hij gokverslaafd is en hard werkt aan het bestrijden daarvan. Dat bezwaar is nu erkend met een strafvermindering van vijf maanden. Toch mag Barton niet eerder dan 1 juni 2018 weer een voetbalveld betreden, en dan zal hij op een paar maanden na 36 zijn. Dat we hem nog terugzien op de velden is dus zeer onwaarschijnlijk.