18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

GLMS en Europol pakken samen matchfixing aan

Tim Giesbers

De Global Lottery Monitoring System (GLMS), de intergriteitsafdeling van de World Lottery Association (WLA), heeft een samenwerking aangekondigd met Europol, de multinationale samenwerking tussen politiediensten in de Europese Unie. Samen willen ze manipulatie in de sport aanpakken.

Educatie

In Den Haag gaven beide partijen aan dat ze data en informatie over sportcompetities en gerelateerde criminele organisaties willen gaan delen met elkaar. Ook zullen ze samenwerken om gezamenlijke operaties op te zetten en relevante projecten te steunen. Hierbij gaat het voornamelijk om educatie en het opbouwen van capaciteit.

Ludovico Calvi, president van de GLMS, zegt: “We zijn erg trots om onze langdurige en vruchtvolle samenwerking met Europol nog verder te versterken. We kunnen samen onze doelen beter verwezenlijken. Europol heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het bestrijden van de georganiseerde misdaad, ook in de sport. Samen kunnen we manipulatie in de sport nog beter bestrijden.”

Gevaar

Europol-adjunct-directeur Wil van Gemert geeft aan dat ook haar organisatie blij is met de samenwerking: “Nu de georganiseerde misdaad ook in de sport is geïnfiltreerd, is het risico van manipulatie in diverse sportcompetities ook toegenomen. Dit is een actief gevaar voor burgers in de Europese Unie.”

“Europol heeft het gevaar van matchfixing altijd zeer serieus genomen en tot nu toe zijn we succesvol geweest met diverse diepgravende onderzoeken naar dit probleem. Hierom zijn we ook verrukt met de relatie die we als bedrijf hebben met GLMS, mede dankzij het sterke globale netwerk van GLMS. Het is erg fijn dat we deze uitdagende taak samen op ons kunnen nemen.”