18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Gids voor wedden op basketbal

Tim Giesbers

Op deze website zie je veel voorbeschouwingen op voetbalwedstrijden verschijnen. Toch is voetbal zeer zeker niet de enige sport waar je op kunt wedden. In deze gids richten we ons op een andere sport: basketbal. We vertellen je precies wat je moet weten voor je gaat wedden op basketbal en hoe je de grootste kans maakt op een mooie winst op je voorspelling.

Basketbal is een van de populairste sporten ter wereld. Volgens een onderzoek is basketbal zelfs de nummer zeven populaire sport wereldwijd. Er zouden zo’n 825 miljoen fans zijn van de sport, voornamelijk in de Verenigde Staten, Canada, de Filipijnen, Japan en China. Bookmakers hebben dan ook een breed scala aan mogelijkheden om geld te kunnen verdienen aan het voorspellen van de sport.

Waar zet je voornamelijk op in bij basketbal?

Waar de aandacht voor voetbal zich vaak uitstrekt over meerdere competities in meerdere landen, is dit bij het basketbal wat geconcentreerder. Veruit de meeste aandacht gaat naar de National Basketball Association (NBA), de competitie van de Verenigde Staten. Deze werd in 1946 opgericht met slechts elf deelnemers.

In de meer dan zestig jaar die volgden is de NBA uitgebreid naar dertig clubs, verspreid door de hele Verenigde Staten plus een club uit Toronto, Canada. Alle clubs spelen in een seizoen 82 wedstrijden, 41 in eigen huis en 41 op bezoek bij een andere club. De beste basketballers uit Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika spelen ook in de NBA. Gedurende het seizoen wordt er bijna elke dag wel een wedstrijd gespeeld in de NBA, dus genoeg keuze om op te wedden.

Hoe werkt wedden op een basketbalwedstrijd?

Voor je nu denkt: goed, ik ga wel even wedden op een NBA-wedstrijd. Niet zo snel, want wedden op een basketbalwedstrijd werkt anders dan je misschien gewend bent uit het voetbal. Het grootste verschil is de afwezigheid van een gelijkspel. Het is bij het basketballen onmogelijk een wedstrijd gelijk te spelen. Er wordt gespeeld in vier kwarten van twaalf minuten (in totaal 48 minuten).

Is het na deze tijd gelijk? Dan wordt er een overtime gespeeld. Deze duurt vijf minuten. De stand na deze overtime is de eindstand van de wedstrijd. Is het nog steeds gelijk? Dan volgt er opnieuw een overtime. Er is dus altijd een winnaar, ook al weet je niet precies hoe lang de wedstrijd gaat duren. Dit is dan ook de eerste en meest overzichtelijke manier van wedden: je voorspelt wie de wedstrijd gaat winnen. Wint team A of wint team B? Makkelijker krijg je het niet.

Zijn er nog andere wedvormen in het basketbal?

Net als bij het voetbal en alle andere sporten zijn er natuurlijk meerdere soorten weddenschappen waar je uit kan kiezen. Zo kun je gaan voor een spread. Dit is vergelijkbaar met de handicap die je van andere sporten kent. Als voorbeeld pakken we de fictieve wedstrijd Los Angeles Lakers – Boston Celtics. Als je denkt dat die eerste gaan winnen met minimaal veertien punten verschil, dan kun je wedden op ‘Los Angeles Lakers -13.5’. Andersom kun je dus ook inzetten op een minder lage overwinning of nederlaag.

Denk daarnaast ook aan aparte weddenschappen zoals in welk kwart van de wedstrijd een bepaald team de meeste punten gaat scoren. Heb je kennis van de statistieken? Dan is dit niet lastig om te voorspellen. Kijk ook naar de zogeheten Player Specials. Hierbij kun je voorspellen hoeveel punten een bepaalde speler gaat scoren in de wedstrijd. Dit is in de vorm van een over/under-weddenschap zoals je die van andere sporten kent.

Waar moet je vooral op letten bij het wedden op basketbal?

Eén van de belangrijkste zaken die je in ogenschouw moet nemen zijn blessures. De afwezigheid van bepalende spelers kan een enorme rol spelen in het verloop van een wedstrijd. Een favoriet kan opeens kansloos verliezen doordat twee sterspelers niet kunnen deelnemen vanwege een blessure. Houd dus altijd goed in de gaten wie wel en wie niet beschikbaar zijn voor de teams op welke je gaat wedden.

Zoals bij alle sporten moet je goed de statistieken in de gaten houden. Scoort een team al wekenlang veel punten of is de opbrengst van de laatste duels juist erg matig? Wint een team met een grote of juist een kleine marge? Welke speler zorgt voor de meeste behaalde punten? In welk kwart van de wedstrijd presteert een team optimaal? Op al deze vragen moet je een goed antwoord vinden voor je gaat wedden.

Een ding wat je bij voetbal en hockey niet zult tegenkomen maar wel bij basketbal, zijn back-to-back-wedstrijden. Zoals al eerder beschreven wordt er bijna elke dag gespeeld in de NBA. Soms moet een team zelfs in twee dagen achtereen spelen. Dit moet je in de gaten houden. Snel achter elkaar nog een keer spelen kan natuurlijk leiden tot uitputting, zeker als dit gepaard gaat met het maken van lange reizen.

Concluderend is het belangrijk om je goed in te lezen alvorens je gaat wedden op basketbal. Zorg dat je alles snapt over de speelstijl van teams, de spelregels en de competitie. Heb heb je dit op een rijtje? Dan heb je een goede basis voor winnende basketbalweddenschappen!