18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Finse boete van 8 ton voor Eurosport vanwege reclames

Tim Giesbers

Eurosport, de internationale zender voor diverse sporttoernooien, heeft in Finland een boete gekregen van 800.000 euro. Deze straf is opgelegd omdat de zender de Finse regels rondom advertenties van kansspelaanbieders heeft overtreden.

De zender bleek gedurende meerdere jaren tijdens reclame-onderbrekingen kansspelen op de Finse markt te adverteren. Er is echter een verbod voor buitenlandse aanbieders en omroepen om zich met reclames op Finse consumenten te richten.

De nationale politie van Finland zag op Eurosport 1 meerdere advertenties die gericht waren op Finse consumenten. Dit werd duidelijk doordat er Finse bankgegevens als authenticatie gebruikt kunnen worden en de spotjes in het Fins waren.

Gereguleerd

Anna-Emilia Sirén, adviseur bij de politieraad van de Finse kansspelwaakhond zegt: “De marketing van kansspeldiensten is strikt gereguleerd in de Loterijwet om consumenten te beschermen tegen de schade die door gokken kan worden veroorzaakt.”

“Grensoverschrijdende marketing van kansspelen, in strijd met de Loterijwet, heeft tot doel het gokken te vergroten. Dit belemmert het bereiken van de doelen die gesteld zijn aan het Finse kansspelsysteem.”

Wetgeving

De Finse regering heeft vorige maand voorstellen voor een herziene Loterijwet ingediend bij het parlement. Zo is het met de voorgestelde nieuwe wetgeving niet meer mogelijk voor monopoliehouder Veikkaus om reclame te maken voor spelautomaten.