18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

FIFA schorst bondsofficial levenslang vanwege hulp bij matchfixing

Tim Giesbers

Mooketsi Kgotlele uit Botswana is door wereldvoetbalbond FIFA levenslang geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij matchfixing. Hij was secretaris-generaal van de voetbalbond van Botswana maar mag nu de rest van zijn leven geen voetbalgerelateerde activiteiten uitvoeren. Deze schorsing geldt zowel nationaal als internationaal.

Kgotlele zou matchfixers hebben geholpen bij het illegaal geld verdienen aan wedden op wedstrijden. In ruil voor zijn hulp bij het beïnvloeden van internationale wedstrijden nam Kgotlele steekpenningen aan van de matchfixers. Naast zijn schorsing krijgt hij ook een boete van omgerekend ruim 45.000 euro.

Singapore

Vorig jaar kwam de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond achter de illegale handelingen van de official. Dit gebeurde tijdens een onderzoek van de FIFA naar Wilson Raj Perumal, een matchfixer uit Singapore. Perumal is een van de beruchtste matchfixers en de FIFA doet al jarenlang onderzoek naar hem.

Perumal zou wereldwijd tientallen voetbalwedstrijden hebben beïnvloed. Hierbij gaat het zowel om officiële wedstrijden als om oefenwedstrijden, ook interlands. Hij verdiende veel geld door in te zetten op de bij hem al bekende uitslag. Dit kon hij doen door hulp van officials als Kgotlele.

Nederland

Een aantal jaar geleden werden Nederlandse clubs nog gewaarschuwd voor de matchfixer uit Singapore. Er waren berichten dat Perumal in Nederland zou proberen om spelers en zaakwaarnemers te benaderen voor zijn beïnvloeding. Hij is in de geschiedenis een paar keer veroordeeld maar heeft zijn werkzaamheden altijd voortgezet.