18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

FA herziet kansspeldeals na kritiek vanuit overheid

Tim Giesbers

De Engelse voetbalbond FA heeft aangekondigd een grondig onderzoek te doen naar het verkoopproces van mediarechten. De laatste tijd is er kritiek gekomen vanuit de Britse overheid op de FA, nadat wedstrijden uit de FA Cup live uitgezonden werden op de website van een wedpartner.

Bet365 was het kansspelbedrijf dat deze wedstrijden heeft uitgezonden. Tijdens de derde ronde van deze editie van de beker werden 23 wedstrijden live vertoond op de website. Ook konden consumenten de wedstrijden live kijken via de mobiele app van Bet365. Dit is mogelijk door een deal tussen de FA en het bedrijf IMG, die wedstrijden van de FA Cup mogen doorverkopen aan bookmakers.

Kritiek

Op deze regeling is nu veel kritiek gekomen. De deal met IMG werd begin 2017 gesloten door de FA. Later dat jaar maakte de voetbalbond echter bekend afstand te willen nemen van commerciële partnerschappen met de kansspelindustrie. Dit initiatief werd ingezet met het afscheid nemen van Ladbrokes, waar jarenlang mee was samengewerkt.

Nick Morgan, staatssecretaris voor Cultuur, Media en Sport, plaatste op Twitter dat ‘de tijden veranderd zijn’ sinds het tekenen van het contract tussen de FA en IMG. Morgan heeft de voetbalbond opgeroepen om het standpunt wat betreft wedden te herzien. Deze oproep kreeg bijval van Nigel Adams, minister van Sport.

“Het kansspellandschap is veranderd sinds het sluiten van de deal begin 2017. Alle sportorganisaties moeten zich bewust zijn van de impact die wedden kan hebben op de meest kwetsbaren in onze samenleving”, vertelde de minister op Twitter.

Rechten

De kans is groot dat nog meer wedstrijden gestreamd gaan worden, aangezien de FA in een verklaring aangeeft dat de deal met IMG nog steeds loopt. Aan het begin van het seizoen 2018/19 verkreeg Bet365 de exclusieve rechten om bekerwedstrijden te streamen. Deze overeenkomst loopt tot en met het seizoen 2024/25.