18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Europol roept op tot samenwerking tegen matchfixing

Tim Giesbers

Europol, de wetshandhavingsinstantie van de Europese Unie (EU), heeft opgeroepen tot meer samenwerking tussen de publieke en private sectoren. Zij moeten samen optreden om ervoor te zorgen dat matchfixing in Europa aan banden kan worden gelegd.

In een nieuw rapport met de titel “De betrokkenheid van georganiseerde misdaadgroepen bij sportbonden” heeft Europol een aantal belangrijke bevindingen over wedstrijdmanipulatie over de hele wereld uiteengezet.

Aan de hand van gegevens van Sportradar schrijft Europol dat de jaarlijkse criminele opbrengsten van wedgerelateerde matchfixing wereldwijd ongeveer 120 miljoen euro bedragen en dat de georganiseerde misdaadgroepen actief zijn op grensoverschrijdend niveau.

Voetbal

Europol ontdekte ook dat deze groepen zich voornamelijk richten op sportwedstrijden die overeenkomen met het profiel van competities op een lager niveau in verschillende sporten. Ook kwam voetbal naar boven als meest populaire sport voor matchfixers.

Het rapport benadrukt ook de gevaren die samenhangen met online wedden, in die zin dat het gebruik van dergelijke technologieën voor sportweddenschappen gekoppeld aan manipulatie illegale activiteiten over de hele wereld zal blijven vergemakkelijken.

Betrokkenheid

Europol komt tot een aantal conclusies, waaronder dat sportcorruptie die verband houdt met matchfixing vaak wordt gezien als een kwestie van integriteit en niet als een ernstig strafbaar feit. Dit moet veranderen als men het probleem effectief wil aanpakken.

“Deze aanpak vereist de nodige betrokkenheid van alle relevante belanghebbenden, waaronder overheden, rechters, sportbonden, wedautoriteiten, bookmakers en het bredere publiek”, luidt dan ook de conclusie die Europol trekt uit het rapport.