18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

ESSA en IOC beschermen integriteit op Winterspelen

Tim Giesbers

De European Sports Security Association (ESSA) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) slaan de handen ineen om de integriteit te bewaken tijdens de Olympische Winterspelen. Deze worden deze maand gehouden in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Partijen werken al samen

De twee partijen werken al samen op sommige gebieden, zo werkt de ESSA mee aan het Integrity Betting Intelligence System. Met dit systeem verzamelt het IOC gegevens over weddenschappen die over de hele wereld worden ingezet op Olympische toernooien en geeft daarover feedback aan de sportevenementen en internationale bonden.

Voor de Olympische Winterspelen 2018, die van 9 tot en met 25 februari plaatsvinden, stelt de ESSA een van hun belangrijkste wedmonitoren ter beschikking. Hiermee hopen de twee organisaties samen verdachte wedpatronen te ontdekken tijdens de Spelen en potentiële risico’s te vermijden.

“Beschermen integriteit van allergrootste belang”

Friedrich Martens, hoofd van de eenheid van het IOC die manipulatie in competities tegengaat, is erg tevreden met de samenwerking. “Het beschermen van de integriteit van de Spelen is van het allergrootste belang voor het IOC. Om dit te kunnen bereiken hebben we veel ervaring en kennis nodig van onszelf en van anderen.”

“Met de ESSA werken we al jaren goed samen”, vervolgt Martens. “Met z’n netwerk en kennis kan ESSA een significante bijdrage leveren aan het beschermen van de integriteit.”

“Gezamenlijke ambitie”

ESSA-secretaris-generaal Khali Ali is het met hem eens: “Deze samenwerking laat zien dat onze twee organisaties elkaar vertrouwen en dat we veel respect hebben voor elkaar. Dat is zo gekomen door de samenwerking in de afgelopen jaren. Het geeft ook aan dat we een gezamenlijke ambitie hebben om corruptie uit de sport en wedmarkt te drijven.”