18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Engels ex-voetballer Paul Scholes aangeklaagd voor wedden op duels

Tim Giesbers

De Engelse voetbalbond FA heeft oud-voetballer en ex-international Paul Scholes aangeklaagd. Volgens de bond zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het breken van de gedragsregels rondom wedden. Tussen 17 augustus 2015 en 12 januari 2019 zou hij hebben gewed op 140 wedstrijden in het profvoetbal.

Volgens de regels van de FA is het voor alle spelers, trainers en andere functionarissen niet toegestaan te wedden op wedstrijden. Dit geldt niet alleen voor duels in het Engelse voetbal, maar ze mogen ook niet wedden op wedstrijden van teams in het buitenland. Dit alles is bedoeld om de schijn van matchfixing tegen te gaan.

Debuut

Scholes (44) stopte weliswaar in 2013 als profvoetballer, maar was daarna nog steeds betrokken in het profvoetbal. Zo was hij in 2014 assistent-trainer van Manchester United en in 2019 stond hij op eigen benen als coach van Oldham Athletic. Ook is hij sinds 2015 mede-eigenaar van Salford City.

In 1994 maakte de middenvelder zijn debuut in het eerste elftal van Manchester United. Uiteindelijk kwam hij door 715 officiële wedstrijden voor deze club, waarmee hij derde staat op de all-time lijst, achter Ryan Giggs en Bobby Charlton. Ook speelde hij 66 interlands voor Engeland, waarin hij 14 keer scoorde.

Barton

Scholes heeft tot 26 april de kans om te reageren op de aanklacht. Hij is trouwens niet de eerste ex-voetballer die in de problemen komt door het wedden op wedstrijden. Joey Barton werd in 2017 nog voor achttien maanden geschorst door de FA, vanwege het uitbrengen van weddenschappen op minimaal 1260 wedstrijden.