18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Elf Georgische voetballers aangehouden voor matchfixing

Tim Giesbers

Elf Georgische voetballers zijn in hun land door de politie aangehouden. Ze worden verdacht van matchfixing. De verdenking van het Georgische Openbaar Ministerie is dat de spelers voorstellen hebben gedaan aan tegenstanders om de uitslagen van onderlinge wedstrijden te kunnen beïnvloeden.

Het Openbaar Ministerie voegt hieraan toe dat de voetballers waarschijnlijk onderdeel uitmaken van een georganiseerde misdaadgroep. In totaal zouden de spelers zo’n 30.000 euro gekregen hebben voor hun inzet in de poging tot wedstrijdvervalsing. Meer details dan dit hebben de Georgische autoriteiten niet bekendgemaakt.

Hechtenis

Het onderzoek naar de elf voetballers loopt nog verder en in de tussentijd worden de spelers in voorlopige hechtenis gehouden. Hierna moet uiteindelijk de strafuitspraak komen. De spelers moeten, wanneer schuldig bevonden, rekening houden met een serieuze straf. Op matchfixing staat in Georgië een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

Van de elf spelers zijn er acht nog actief als voetballer en drie hebben inmiddels al afscheid genomen van hun bestaan als profspeler. De matchfixingzaak zou betrekking hebben op de twee hoogste Georgische voetbalcompetities, respectievelijk de Erovnuli Liga en de Erovnuli Liga 2.

Koploper

Vijf van de elf spelers staan onder contract bij WIT Georgia. Die club verloor met 2-0 van Dinamo Batumi, de koploper van de Erovnuli Liga. Dit is een van de wedstrijden die onderzocht wordt door de Georgische autoriteiten. Twee spelers zijn actief op het tweede niveau en ook daar wordt nader onderzoek naar verricht.