18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Electraworks krijgt boete van bijna vier ton

Tim Giesbers

Online gokbedrijf Electraworks heeft een boete gekregen van bijna 400.000 euro van de Britse gokcommissie. Volgens die commissie heeft Electraworks herhaaldelijk consumenten misleid met advertenties over gratis bonussen.

Naast de boete heeft het wedkantoor ook een formele waarschuwing ontvangen van de gokcommissie. Er is namelijk verzuimd ervoor te zorgen dat de persoon verantwoordelijk voor marketing binnen het bedrijf in bezit was van een persoonlijk managementlicentie. Dit werd eerder nog geëist door de commissie.

Negen foutieve advertenties

In augustus 2016 klaagde de Advertising Standards Authority (ASA) over een advertentie van Electraworks op de website Bwin.com, een onderdeel van het gokbedrijf. In deze advertentie werd een gratis bonus aangeboden. Volgens de ASA werd hiermee diverse gedragscodes van de commissie gebroken. Zo moeten alle bedrijven met licenties voldoen aan diverse regels omtrent promoties van ‘free bets’ of gratis bonussen.

Een week na deze klacht vond de gokcommissie nog een advertentie op de website van Bwin. Na de klacht werden beide advertenties verwijderd. In april 2017 kwam de commissie met nogmaals zes advertenties die de regels zouden overtreden. Deze werden aangetroffen op zes verschillende websites van Electraworks. Vier maanden later werd nog een negende geval aangetroffen.

“Twijfelen niet om actie te ondernemen”

Richard Watson, programmadirecteur bij de gokcommissie, zegt: “Hopelijk is deze boete een goede waarschuwing voor alle gokbedrijven. We twijfelen niet om actie te ondernemen tegen bedrijven die hun consumenten misleiden met allerlei bonusaanbiedingen. Ook pakken we bedrijven aan die niet alle juiste licenties in huis hebben.

De competitie- en marktautoriteit (CMA) van Groot-Brittannië werkt al een tijd nauw samen met de gokcommissie om de voorwaarden voor consumenten te verbeteren. Begin februari gaf de CMA al aan dat drie grote wedkantoren hebben aangegeven te gaan veranderen hoe bonuspromoties aangeboden worden. Hierdoor kunnen consumenten ten alle tijden bij hun geld, om het weer op te nemen.