18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

EK 2020-kwalificatie: voorspelling van landen die zich gaan plaatsen

Dirk Maas

Omdat het EK 2020 in 12 verschillende landen wordt gehouden, is er geen enkel land automatisch gekwalificeerd. Dat houdt in dat 55 landen strijden voor 24 EK-tickets. Al deze landen zijn verdeeld over 10 poules: vijf groepen van zes landen en vijf groepen van vijf landen.

De nummers 1 en 2 van elke poule plaatsen zich voor het EK. Voor de overige vier plaatsen komen de meest uiteenlopende naties in aanmerking, ook de op papier mindere goden. Dat maakt het wedden op landen die zich gaan kwalificeren voor het EK 2020 heel interessant.

Groep C: Nederland en Duitsland zouden zich moeiteloos moeten kwalificeren

In een aantal poules lijken de kaarten nog voor de kwalificatie, die op 21 maart 2019 start, al geschud. Wat te denken van Groep C, waarin Nederland en Duitsland torenhoog favoriet zijn.

De overige landen in deze poule zijn Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland. Duitsland en Nederland hebben quoteringen van respectievelijk 1.02 en 1.05 voor een plaats in de top 2.

Ondanks een mislukte Nations League-campagne, waarin Duitsland achter groepswinnaar Nederland en nummer 2 Frankrijk eindigde, zien de bookmakers Duitsland als de grote kanshebber voor de zege van Groep C. Voorspellen dat Duitsland zijn groep wint, heeft een quotering van 1.47. Wedden op groepswinst van Nederland is veel lucratiever. Nederland is gequoteerd op 2.80 voor het winnen van Groep C. Andere bookmakers hanteren quoteringen van 1.55 voor groepswinst van Duitsland en 2.40 voor groepswinst van Nederland.

Andere landen waarvoor kwalificatie een formaliteit lijkt

Er lijken nog meer groepen te zijn die, nog voor de start van de EK 2020-kwalificatie, al in de plooi liggen. België en Rusland zullen het normaal gesproken halen van Schotland, Cyprus, Kazachstan en San Marino.

België heeft een quotering van 1.05 voor een top 2-plaats. De quotes voor België als groepswinnaar liggen niet veel hoger: 1.20 bij de ene bookmaker, 1.30 bij het andere online wedkantoor. Rusland is gequoteerd op 1.45 voor een plek bij de eerste twee.

Andere landen die zich de afgelopen 25 jaar telkens of vrijwel altijd kwalificeerden zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Engeland en Kroatië. De quoteringen voor groepswinst van die landen liggen vrijwel allemaal nooit hoger dan 1.30. De enige uitzonderingen zijn Portugal (quoteringen tussen de 1.55 en 1.65) en Kroatië (1.40). Een enkele bookmaker houdt nog een kleine slag om de arm wat betreft Italië. Een quotering van 1.42 voor groepswinst van de ‘blauwe brigade’ is aan de redelijk hoge kant.

Lucratievere quoteringen

Indien alle grote favorieten zich daadwerkelijk kwalificeren, blijft er nog een grote groep kanshebbers voor EK 2020-plaatsing over. Met ‘kanshebbers’ wordt bedoeld: landen die zich de afgelopen jaren regelmatig plaatsten voor een EK of WK. Sommige van die landen zien de bookmakers niet als een zekerheid voor het EK 2020.

IJsland is zo’n land. Dit eiland maakte indruk in de WK 2018-kwalificatie door bovenaan te eindigen in een poule met onder meer Kroatië, Oekraïne en Turkije. Laatstgenoemde land liep tegen IJsland twee keer tegen een nederlaag aan: IJsland won thuis met 2-0 en uit met 0-3. Beide landen zitten weer met elkaar in een poule, waarin ook groepshoofd Frankrijk zit. Turkije is gequoteerd op 1.70 voor een top 2-plaats. IJsland, dat drie van zijn laatste 4 ontmoetingen van Turkije won, heeft een opmerkelijk hoge quotering van 2.70 voor een top 2-klassering.

Tsjechië is sinds 1996 onafgebroken aanwezig geweest op een EK. Het Oost-Europese land heeft een quotering van 1.50 voor een top 2-klassering. Die quote is hoog te noemen, gezien de opponenten van Tsjechië. Engeland is normaliter groepswinnaar in Poule A, maar Bulgarije, Montenegro en Kosovo zouden geen probleem mogen opleveren voor Tsjechië.

Griekenland was tijdens de WK 2018-kwalificatiecampagne het land in poule H dat België zijn enige puntenverlies bezorgde. De Grieken werden 2e in die poule, met twee punten voorsprong op Bosnië. Griekenland en Bosnië treffen elkaar weer in de EK 2020-kwalificatiecampagne. Griekenland is de underdog, gezien de quoteringen, voor een plaats bij de beste 2. Italië, geguoteerd op 1.08, en Bosnië, met een quotering van 1.50, gelden als de favorieten voor een top 2-klassering. Griekenland is gequoteerd op 2.40 voor een plaats bij de beste 2.

Van de landen die er tijdens het EK 2016 bij waren, hebben sommige een aantrekkelijke quotering. Zo is Ierland ingedeeld bij Zwitserland en Denemarken. De twee laatstgenoemde landen hebben een quotering van respectievelijk 1.30 en 1.35 voor een plaats in de top 2. Ierland is gequoteerd op 1.80 voor een top 2-klassering. Slowakije en Wales, net als Ierland van de partij bij het EK 2016, zijn bij elkaar ingedeeld en treffen ook nog Kroatië, Hongarije en Azerbeidzjan. Kroatië lijkt een zekerheid voor groepswinst. Slowakije en Wales lijken uit te gaan maken wie nummer 2 wordt. Beide landen hebben een quotering van 1.90 voor een top 2-klassering.

Vangnet voor landen die sterk presteerden tijdens de Nations League

De eerste editie van de Nations League, die in het najaar van 2018 plaatsvond, is van belang voor de verdeling van de laatste vier EK 2020-tickets. Play-offs bepalen wie de laatste startbewijzen verovert. Ieder niveau van de Nations League (variërend van A, het hoogst niveau, tot en met D, het laagste niveau) vaardigt via de play-offs één deelnemer af voor het EK.

De landen die in de top 4 van elk niveau van de Nations League 2018/19 zijn geëindigd, zijn minimaal verzekerd van een play-off-plek. Nederland is een dergelijk land. Als Oranje echter bij de eerste 2 eindigt in Groep C, dan schuift de play-off-plaats door naar een land buiten de top 4 van de Nations League. Dat beginsel is op elk Nations League-niveau van toepassing.

Net als Nederland is ook Noorwegen minimaal verzekerd van een play-off-plaats. Noorwegen behoorde tot de 4 best presterende landen op het C-niveau van de Nations League. Sommige bookmakers hebben speciale ‘team markets’ aangemaakt voor EK 2020-kwalificatie van dit Scandinavische land. Zo is de weddenschap dat Noorwegen zich kwalificeert voor het EK via de Nations League gequoteerd op 4.00.

Noorwegen is ingedeeld bij Spanje, Zweden, Roemenië, Faeroer en Malta. Spanje is favoriet voor groepswinst. Noorwegen heeft een quotering van 3.50 om op plaats 2 te finishen. Een top 2-plaats voor de Noren is gequoteerd op 2.55. Tot slot bieden sommige online wedkantoren ‘Noorwegen kwalificeert zich voor het EK 2020’, gequoteerd op 2.00, aan. Hierbij geldt dus kwalificatie op elk mogelijke manier.