18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

EGBA haalt uit naar Italiaans reclameverbod

Tim Giesbers

Maarten Haijer, de secretaris-generaal van de European Gaming and Betting Association (EGBA), heeft uitgehaald naar de nieuwe Italiaanse wetgeving over wedadvertenties. Haijer noemt het verbod ‘onpraktisch’ en denkt dat het juist averechts gaat werken.

Uitzondering

De Italiaanse ministerraad besloot twee weken geleden een verbod in te stellen op advertenties van wedkantoren. Hierbij zou het gaan om alle wedgerelateerde producten en diensten op alle mediaplatformen. Ook sportclubs wordt het nu verboden om sponsoren aan te trekken uit de gokindustrie. Het verbod geldt niet voor de nationale loterij en de bijbehorende diensten.

Daarnaast zou er rekening gehouden worden met eerder afgesloten contracten, die lopen na 1 januari 2019. Vanaf die datum wordt het verbod namelijk van kracht. Contracten die dan nog lopen, mochten uitgezeten worden. Later kwam naar buiten dat deze contracten niet volledig afgemaakt worden, maar dispensatie krijgen tot aan 30 juni 2019.

Alternatieven

Haijer is niet blij met de beslissing: “Een van de belangrijke voordelen van advertenties over wedden is dat het de Italiaanse consumenten een duwtje in de juiste richting kan geven naar de gelicenseerde bookmakers. De wedkantoren die geen licentie hebben en de regels overtreden, vallen zo eerder buiten te boot.”

“Wanneer advertenties van legale sites verboden worden, zal het marktaandeel van de illegale wedkantoren toenemen. Consumenten zullen steeds meer en meer zelf op zoek gaan naar alternatieven, die vaak niet legaal zijn. Om deze duidelijke reden is er ook geen ander land in Europa dat een verbod heeft op wedadvertenties.”

Het verbod geldt dus ook voor sponsordeals met sportclubs. Dit gaat de clubs volgens Haijer veel geld kosten. Momenteel zou er zo’n 120 miljoen euro van de wedindustrie richting de sportwereld gaan in Italië. “Het sponsorschap van wedkantoren is belangrijk voor de sportclubs”, zegt Haijer. “We hebben ook al een ferme afkeuring van de Serie A gezien op dit voorstel.”

Averechts

Naast deze redenen heeft de secretaris-generaal van de EGBA nog meer redenen om tegen het verbod te zijn. “Het is niet praktisch, omdat internet en televisie erg internationaal zijn. Consumenten zullen nog steeds advertenties van wedkantoren blijven zien, maar dat zal het gaan om in Italië niet-gelicenseerde adverteerders.”

“We zijn groot voorstander van maatregelen om onverantwoord wedden tegen te gaan en consumenten te beschermen, maar een verbod op advertenties werkt averechts. In plaats daarvan zou de Italiaanse overheid zich bezig moeten houden met het promoten van de legale en veilige wedkantoren.”