18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

EFL haalt uit naar mogelijk sponsorverbod wedkantoren

Tim Giesbers

De Engelse Football League (EFL) heeft opgeroepen tot een op feiten gebaseerde benadering rondom de sponsoring van clubs door kansspelaanbieders. De EFL gaat over het tweede, derde en vierde niveau van het Engelse voetbal en herhaalt de kritiek op een algeheel verbod op dergelijke sponsoren.

De laatste tijd zijn er steeds meer stemmen in het Verenigd Koninkrijk om sponsoring door kansspelbedrijven in het voetbal te verbieden. Zo is er een speciaal comité van het Britse Hogerhuis en worden er ook andere onderzoeken gedaan naar een mogelijk verbod.

Kritiek

Er is veel kritiek vanuit de EFL voor de voorstellen. Zo stelt de bond dat een verbod zou zorgen voor het afsnijden van een belangrijke bron van inkomsten voor clubs. Deze financiering is van groot belang voor de clubs, zeker nu veel clubs worstelen met hun inkomsten door het coronavirus.

“Met meer dan 40 miljoen pond per seizoen betaald door de sector aan de competitie en zijn clubs, is de aanzienlijke bijdrage die wedbedrijven leveren aan het professionele voetbal nu belangrijker dan ooit. Vooral gezien de aanhoudende impact van de pandemie, die ervoor zorgt dat veel van onze clubs op het randje van financiële problemen leven”, legt de EFL uit.

Samenwerking

Deze situatie wordt door de competitieorganisator verergerd door een ‘frustrerend en verwarrend’ gebrek aan financiële steun voor voetbalclubs. In plaats van een algeheel verbod op kansspelaanbieders als sponsor, zou volgens de EFL een ‘op samenwerking gebaseerde aanpak’ veel gunstiger zijn.

De EFL wijst ook op een nieuw gesloten sponsorovereenkomst met Sky Bet. Samen willen ze verantwoord wedden promoten. Zo dragen spelers in alle drie de EFL-divisies badges op hun mouw om supporters aan te moedigen na te denken over hun wedgedrag.