18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Eerste Kamer velt oordeel: online gokken wordt legaal

Tim Giesbers

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) aangenomen. Hierdoor wordt online gokken en wedden legaal in Nederland. De coalitie was verdeeld over dit onderwerp, maar uiteindelijk was er toch een meerderheid van voorstanders voor dit wetsvoorstel. Er wordt nog onderzocht of er een reclameverbod gaat komen. De eerste vergunningen worden waarschijnlijk volgend kalenderjaar uitgereikt.

Binnen de coalitie was de eindstand 2-2 wat betreft dit wetsvoorstel. VVD en D66 waren voorstander en wisten de PVV, de PvdA en GroenLinks aan hun zijde te krijgen. De christelijke partijen CDA en ChristenUnie waren principieel tegen dit voorstel. Zij kregen bijval van de SGP, de PvdD, de Onafhankelijke Senaatsfractie, 50PLUS en de SP. Samen bleken de voorstanders toch een meerderheid te hebben.

Regels

De Tweede Kamer ging in 2016 al akkoord met dit voorstel, maar pas nu stemde de Eerste Kamer over de KOA. In de tussentijd werd er flink gedebatteerd over het wetsvoorstel, waar nu alle partijen een mening over hebben gevormd. Volgens het kabinet is het nu mogelijk om duidelijke regels op te stellen voor aanbieders.

Zo is het een mogelijkheid dat er een fonds wordt opgericht om verslavingen tegen te gaan en dat aanbieders hier verplicht aan moeten deelnemen. Sowieso komen bedrijven niet in aanmerking voor een licentie wanneer ze zich eerder specifiek op de Nederlandse markt hebben gericht, toen dat niet toegestaan was.

Tevreden

Yvon Jansma, directeur van het Centrum voor Verantwoord Spelen, vindt dat deze nieuwe wet lang genoeg geduurd heeft. “De huidige wet stamt uit 1964, het is van de zotte dat dit nog niet geregeld was.” Ze erkent dat legaliseren van wedden wellicht extra wedders gaat trekken, maar ‘online gokken zit niet in zo’n grijs gebied dat mensen die willen spelen het niet kunnen vinden’.

Ook verslavingsbureau Jellinek is tevreden met de uitkomst: “Het is een keuze tussen twee kwaden, maar wij denken dat regulering beter is. Nu spelen veel spelers volledig onbeschermd, velen weten niet eens dat online gokken illegaal is”, vertelt manager preventie Floor van Bakkum.