18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Duits parlement draait duimschroeven tegen matchfixing aan

Vincent Krabbendam

In Duitsland is het voortaan een misdaad om samen te spannen op het gebied van matchfixing. Het Duitse parlement heeft namelijk de nationale code tegen matchfixing en corruptie in de sport aangescherpt door een aantal nieuwe wetten aan te nemen. De Duitse voetbalbond DFB en de Bundesliga hebben zich achter de maatregelen geschaard.

De aangescherpte regels maken het mogelijk individuen die proberen de uitkomsten van sportwedstrijden of sportevenementen te beïnvloeden strenger te straffen. De wetten die de Bondsdag heeft doorgevoerd maken het mogelijk om straffen op te leggen tot vijf jaar voor matchfixing en overtreding van de integriteitsregels in de sport – zoals bijvoorbeeld corruptie.

Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie, legde uit waarom de regels zijn aangepast. “Omdat andere maatregelen niet hebben gewerkt, kiezen we voor andere methoden die ons op het gebied van het strafrecht ter beschikking staan. Op die manier zorgen we ervoor dat sport allen staat voor wat het zo bijzonder maakt: integriteit en eerlijke competitie.”

De DFB en de Bundesliga hebben verklaringen uitgedaan waarin ze de strengere aanpak steunen. De Duitse voetbalsector gelooft er in dat de nieuwe regels de integriteit van de sport op peil zullen helpen houden. En integriteit in de sport staat bij onze oosterburen sowieso hoog op de agenda. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich er vorig jaar voor ingespannen dat dopinggebruik in de sport als misdaad te boek kwam te staan. Duitsland dient dan ook al voorbeeld voor verschillende landen die matchfixing, corruptie in en illegaal wedden op sport de kop in willen drukken.

Khalid Ali, secretaris van de internationale organisatie voor integriteit in de sport ESSA, gaf de volgende reactie: “Elke actie om matchfixers te straffen is een welkome ontwikkeling voor bookmakers, die immers de beoogde slachtoffers van fraude in sport zijn. Het is echter wel essentieel dat de Duitse autoriteiten een modern systeem voor vergunningen en toezicht in het leven roepen, waardoor alle aanbieders van sportweddenschappen in hetzelfde netwerk belanden. Daarin kunnen ze als partners netwerken en informatie uitwisselen die cruciaal is voor het opsporen en bestraffen van fraude in de sport” (bron: SBC News).