18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Diverse acties tegen illegaal gokken

Vincent Krabbendam

Bij een café in Eindhoven is in de afgelopen maanden voor ongeveer 40.000 euro aan illegale wedenschappen afgesloten. De eigenaar van het café kreeg verschillende sancties opgelegd. Ook in Dordrecht namen handhavers illegale gokpraktijken op de korrel.

Een integraal handhavingsteam constateerde op 27 maart 2017 ongeregeldheden in een café in Woensel-Zuid. Het handhavingsteam, bestaande uit de gemeente Eindhoven, de Belastingdienst, de Kansspelautoriteit en de Brandweer, werd tijdens de controle ondersteund door de politie. Eerdere overlastklachten en overtredingen vormden aanleiding om het café te controleren. Dat bleek niet voor niets te zijn gebeurd.

Bij aanvang van de controle bleek al dat er geen leidinggevende aanwezig was, wat wel verplicht is volgens de Drank- en Horecawet. De Kansspelautoriteit constateerde dat er voor een bedrag van bijna 40.000 euro illegale weddenschappen zijn afgesloten in de afgelopen twee maanden. De eigenaar kreeg een proces-verbaal wegens een geblokkeerde vluchtweg en moet andere gebreken op het gebied van brandveiligheid, zoals niet gekeurde brandblussers, op korte termijn oplossen.

De Belastingdienst controleerde de ondernemersactiviteiten in het café waarbij voor openstaande belastingschulden beslag is gelegd. In de omgeving van het café zijn ook een aantal automobilisten gecontroleerd, waarbij de Belastingdienst ruim 17.000 euro heeft ingevorderd. De gemeente Eindhoven zal op basis van deze en de eerdere constateringen beoordelen of er maatregelen genomen moeten worden in het kader van het horecastappenplan. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een tijdelijke sluiting.

Bij een grote controle op illegaal wedden in Dordrecht kregen drie horecagelegenheden een waarschuwing. De controle werd uitgevoerd door handhavers van de gemeente, die hiervoor waren getraind door de Kansspelautoriteit, zo meldt het AD. Een woordvoerder van de gemeente zei er het volgende over in de krant: “De controle op de kansspelen kan tegelijk uitgevoerd worden met de controles op de Drank- en Horecawet. Tijdens die controles kan nu direct doorgepakt worden op het illegaal gokken. De eerste controle leverde direct drie misstanden op.”