18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De kansen van Ajax en AZ in de Europa League na de winterstop (2019/20)

Bob Ligthart

Dit seizoen zijn er drie Nederlandse teams gestart in de groepsfase van de Europa League, namelijk PSV, Feyenoord en AZ. Alleen de club uit Alkmaar wist deze ronde van het toernooi te overleven. Toch spelen er na de winterstop twee Eredivisie-clubs in de Europa League, want Ajax eindigde als derde in groep H van de Champions League, waardoor het nu in het andere Europese toernooi instroomt. Lees in dit artikel alles over de kansen van de Nederlandse clubs in het resterende deel van het toernooi.

Voorspelling Ajax in de Europa League

Groepsfase Champions League

Ajax werd vorig seizoen landskampioen en wist zich via de kwalificatie te plaatsen voor de Champions League. De Amsterdamse club had een loting die slechter uit had kunnen pakken, maar ook beter. Het was in groep H ingedeeld bij Chelsea, Valencia en Lille. Het bleef lang spannend in deze poule en de beslissing viel dan ook pas op de laatste speeldag. Ajax verloor toen met 0-1 van Valencia, waardoor de Amsterdammers als derde eindigde. Daarom stromen ze nu tijdens de 1/16 finales van de Europa League in.

Tegenstander in knock-outfase

De eerste wedstrijd van Ajax in dit Europa League-seizoen zal tegen Getafe gespeeld worden. Deze Spaanse club eindigde tweede in een groep met Basel, Krasnodar en Trabzonspor door vier keer te winnen en twee keer te verliezen. Ook in La Liga doet Getafe het naar behoren, want het staat momenteel vierde en dit is hoger dan clubs als Atlético Madrid en Valencia.

Toch blijft Ajax de favoriet om door te gaan in de Europa League. Deze voorspelling heeft slechts een quote van 1.25, terwijl ‘Getafe to reach round of 16’ een quotering van 2.15 oplevert. Zelfs in het uitduel tegen Getafe heeft Ajax volgens bookmakers de beste papieren. Een overwinning van de Amsterdammers in Spanje heeft een quote van 2.39, terwijl een zege van Getafe een quotering van 2.55 oplevert.

Kansen van Ajax in de rest van het toernooi

De Amsterdamse club wordt zelfs als één van de favorieten gezien om het hele toernooi te winnen. Alleen Manchester United (6.75), Sevilla (7.00) en Internazionale (7.25) hebben een lagere quotering om het toernooi te winnen. Bij Ajax heeft deze bet namelijk een quote van 7.75 en dit is lager dan bijvoorbeeld Arsenal (8.50) en Wolverhampton (12.75).

De Amsterdammers zullen dus naar net zo’n seizoen streven als in 2017, maar dan een overwinning als resultaat in de finale. In de 1/16 finale van de Europa League staan er nog bijna geen favorieten tegen elkaar ingedeeld, dus vanaf de volgende ronde kunnen zij de krachten gaan meten.

Voorspelling AZ in de Europa League

Tweede in de groepsfase van de Europa League

AZ startte in de Europa League met als groepsgenoten Manchester United, Partizan en Astana. De club uit Alkmaar deed het erg goed in de poulefase en eindigde als tweede met negen punten uit zes wedstrijden. De Nederlandse club liet ook zien dat het niet bang hoeft te zijn voor grotere clubs, want in eigen land speelde het met 0-0 gelijk tegen het grote Manchester United. Vooral in de wedstrijden tegen Astana liet AZ erg goed voetbal zien, wat dan ook resulteerde in een 6-0 en 0-5 overwinning.

Stugge tegenstander

In de knock-outfase komt AZ het team tegen dat eerste werd in de poule van PSV, namelijk LASK Linz. De club uit Oostenrijk won vier keer, speelde een keer gelijk en verloor een keer. In de groepsfase was te zien dat het vooral in thuiswedstrijden erg sterk is. Zo moesten PSV en Sporting CP hun meerdere erkennen. PSV verloor in Oostenrijk met maar liefst 4-1 en ook Sporting ging hard onderuit met 3-0 als einduitslag.

In de Oostenrijkse competitie is LASK Linz bezig met een titelstrijd tegen RB Salzburg, want de tegenstander van AZ staat met 42 punten op een achterstand van twee punten vergeleken met de koploper. Het gat tot de rest van de competitie is al opgelopen tot tien punten. Het wordt dus geen makkie voor AZ, maar toch zien de bookmakers de Nederlandse club als favoriet om door te gaan. Het naar de volgende ronde gaan heeft voor de Alkmaarders een quote van 1.50 en als LASK Linz dit zou lukken, levert dit een quotering van 1.70 op.

In de thuiswedstrijd tegen LASK Linz moet AZ het verschil proberen te maken. Wedden op winst van de Nederlandse club in die wedstrijd heeft een quote van 1.86.

Kansen in het restant van het toernooi

De kans is dus vrij reëel dat AZ het nog een ronde verder schopt in het toernooi, maar het is lastig om te zeggen of dat de club uit Alkmaar veel verder komt. AZ zit volgens de bookmakers bij de middenmoot van de Europa League, samen met teams als Basel, Espanyol en Sporting Braga. Deze clubs hebben allemaal een quote die rond de 70.00 als het gaat om winst van het toernooi.

Dit betekent dat er ook nog genoeg teams in zitten die minder zijn dan de Nederlandse club, waardoor de loting ook een grote rol kan spelen.