18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De impact van het coronavirus op bookmakers

Tim Giesbers

Kan je het je nog herinneren: de periode voor het coronavirus? Het lijkt een eeuwigheid geleden dat we ‘gewoon’ naar de Eredivisie, Premier League en Champions League konden kijken en ons konden verheugen op de Olympische Spelen en het EK voetbal. Voor sportliefhebbers is het een lastige periode, maar ook voor bookmakers. Laten we kijken hoe het hen vergaat in deze tijd.

Het korte antwoord op de vraag hoe het gaat met wedkantoren is: ‘rustig’. De meeste sportwedstrijden vinden geen doorgang, dus wordt er ook beduidend minder gewed door alle consumenten. Dit betekent logischerwijs een daling in inkomsten voor alle wedkantoren.

Er is nu wel een duidelijke verschuiving van wedaandacht richting andere competities. Je ziet het ook op deze website. De Bundesliga gaat nu weer starten maar tot nu toe ging alle aandacht uit naar de competities van Wit-Rusland (en een beetje Nicaragua en Zuid-Korea). Die competities worden nu meer gevolgd door voetbalfans, die ook sneller op een wedstrijd uit deze landen zal wedden.

Financiële gevolgen voor bookmakers

Het moge duidelijk zijn dat de terugval in wedders een financiële strop betekent voor wedkantoren. Noodgedwongen hebben ze een lager aanbod, waardoor de vraag onder consumenten ook afneemt. Toch is het lastig een definitief cijfer te verbinden aan het verlies dat geleden wordt. Financiële cijfers worden meestal per kwartaal bekendgemaakt. Dus pas in juli krijgen we te weten hoe de maanden april, mei en juni verlopen zijn.

En aangezien in januari en februari nog niet zoveel aan de hand was, kunnen we ons alleen maar richten op de cijfers van het eerste kwartaal en dan meer specifiek op de impact van de mindere maand maart. En toch betekent het coronavirus niet direct dat alle wedkantoren een fiks verlies hebben geleden. De algehele kansspelmarkt is al jaren groeiende, dus in de maanden januari en februari hebben de meeste aanbieders een mooie groei te pakken ten opzichte van vorig jaar.

Pas in maand drie ging het grotendeels mis en daardoor zijn de bookmakers een deel van de inkomsten misgelopen. Maar in de meeste gevallen heeft dat nog geen significante impact weten te hebben op de eerste kwartaalcijfers van 2020. De verwachting is dat in het tweede kwartaal de grootste klap voor de wedkantoren te zien is.

Reactie bookmakers op coronavirus

Elke sector in de nationale en internationale economie wordt getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Denk aan cafés, kapsalons en sportscholen. Maar voor de bookmakers is dat niet anders. De omzet daalt en daardoor moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat er echt grote negatieve gevolgen komen. Dat doen de bedrijven in de kansspelindustrie dan ook.

Eerder hebben we ook al nieuwsberichten geplaatst over de handelingen van wedkantoren in deze periode en hoe zij proberen hun hoofd boven water te houden. Denk bijvoorbeeld aan de Kindred Group, die heeft besloten geen dividend uit te keren. Of aan de CEO van William Hill, die zijn geplande loonsverhoging heeft geannuleerd.

Slechte timing voor wedkantoren

Het coronavirus had voor wedkantoren niet op een slechter moment kunnen komen dan 2020. Dit jaar stond er veel op het programma. De Olympische Spelen in Tokio zouden afgewerkt worden en door heel Europa heel werd het Europees kampioenschap voetbal gespeeld. Bij zulke evenementen schieten de weddenschappen en daarmee dus de omzet van bookmakers door het plafond.

Het is niet alleen vervelend dat de aanbieders deze inkomsten nu dus moeten missen. Het kan ook serieuze problemen opleveren in de financiële huishouding. Aangezien er wel hele gekke dingen moesten gebeuren voor de Olympische Spelen en het EK niet doorgingen, zijn de inkomsten die voortkomen uit deze toernooien meegenomen in de financiële prognoses. Laat er nu net inderdaad iets heel geks zijn gebeurd, waardoor de toernooien niet doorgaan. Een schrale troost: de toernooien zijn niet volledig geschrapt, maar zullen wel ingehaald worden.

De toekomst voor bookmakers

Koffiedik kijken is altijd lastig. Wij doen natuurlijk niets anders gezien onze voorbeschouwingen, maar in dit geval is het echt onmogelijk. Voorspellen of een team een voetbalwedstrijd wint, is makkelijker dan voorspellen hoe een pandemie zich gaat ontwikkelen. Het is nu al een kleine pleister op de wonden dat het Duitse profvoetbal weer gaat beginnen. Maar de bookmakers zullen hopen dat andere competities snel gaan volgen.

De kans is groot dat we ons mogen voorbereiden op een seizoen met lege stadions. Sfeerverhogend is dat zeker niet, maar het kan wel een klein voordeeltje betekenen voor wedkantoren. Wellicht is het voor supporters aantrekkelijker om te wedden wanneer ze een wedstrijd thuis op de bank volgen. In een stadion ga je dat niet zo snel doen, dus wellicht levert dit dan een kleine omzetstijging op.

Hoe je het ook kan doen

Ten slotte werpen we nog even een blik op de wedkantoren die het helemaal creatief aanpakken. Kun je niet meer wedden op sportwedstrijden door corona? Dan ga je toch wedden óp corona? Dat dachten diverse bookmakers ook. Zo kunnen diverse consumenten over de wereld bij hun wedkantoor wedden op wanneer competities weer gaan beginnen, of er een vaccin komt tegen het coronavirus en wanneer de scholen weer opengaan. Zo kunnen mensen toch altijd blijven wedden.