18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De gevolgen van het Coronavirus voor (sport)wedden

Joris Gemen

Je kúnt het simpelweg niet gemist hebben: het Coronavirus. Het slaat inmiddels wild om zich heen en heeft Europa inmiddels ook totaal in z’n greep. Dit heeft natuurlijk een behoorlijke impact op het dagelijks leven in de verschillende Europese landen. Het virus raakt inmiddels ook sportevenementen in verschillende landen. In dit artikel zetten we belangrijke afgelastingen, wijzigingen en gevolgen op een rijtje. Ook kijken we naar wat het Coronovirus voor jou als sportwedder eventueel voor gevolgen kan hebben. Daarnaast stellen we in dit artikel een actuele lijst samen met de belangrijkste afgelastingen in de sportwereld.

Lijst van belangrijkste afgelastingen

1. Álle wedstrijden in de Primera Divisíon én de Segunda Divisíon.

2. Sevilla – AS Roma en Internazionale – Getafe (beide Europa League).

3. Álle wedstrijden in de Eredivisie én de KeukenKampioen-divisie.

4. Italiaanse wielerwedstrijden Milaan-Sanremo en Tirreno-Adriatico 

Laatst uitgebrachte update: donderdag 12 maart 2020, 15.45 uur.

Waarom worden er (sport)evenementen afgelast?

Het Coronavirus liet zich voor het eerst zien in China. Het is uiterst besmettelijk en daardoor kunnen (sport)evenementen, waar vaak grote aantallen mensen op afkomen, een gevaarlijke virushaard worden. Het is vaak een hard gelag voor menig sportliefhebber, maar uiteraard stelt elk land de volksgezondheid voorop.

De huidige situatie in het buitenland

Veel landen hebben al drastische maatregelen genomen omtrent het Coronavirus. In deze paragraaf houden we de situaties in de verschillende landen nauwlettend in de gaten.

Italië

Zo is Italië inmiddels ‘op slot’ gegaan. Dat maakte de Italiaanse premier Giuseppe Conte op dinsdag 10 maart bekend. De gevolgen voor de Serie A zijn ook niet bepaald mals. Tot 4 april zullen alle competitieduels in de Italiaanse competities zónder publiek worden gespeeld. Daarnaast werden er ook een aantal wedstrijden in zijn totaliteit afgelast. Inmiddels wordt er in Italië volop gespeculeerd over het verdere verloop van de competitie. Er vond een crisisberaad plaats en daarin werd er gesproken over drie (mogelijke) scenario’s.

Scenario 1: Nacompetitie

De strijd om het kampioenschap en de strijd tegen degradatie wordt uitgevochten in de vorm van een nacompetitie. De clubs die voor beide niet in aanmerking komen, zullen niet meer in actie komen.

Scenario 2: Huidige stand is de eindstand

In dit scenario wordt de Serie A met onmiddelijke ingang stopgezet. Met de huidige rangschikking moeten de Italiaanse clubs het doen. Dit zou betekenen dat Juventus met 63 punten uit 26 wedstrijden landskampioen is. Lecce, SPAL en Brescia dalen in dit geval af naar de Serie B.

Scenario 3: geen kampioen

In het derde, en tevens laatste, scenario is dat er geen kampioen wordt uitgeroepen in het seizoen 2019-2020. Alle clubs beginnen na de zomer dus gewoon weer met een ‘schone lei’ aan het nieuwe seizoen. Er is geen sprake van een kampioenschap en degradatie.

Op 12 maart 2020 is bekend geworden dat Juventus-verdediger Daniele Rugani positief heeft getest op het virus. Hierdoor is het Juventus onmiddelijk in quarantaine geplaatst. We weten dus al zeker dat het Champions League-duel tussen Juventus en Olympique Lyon géén doorgang kan vinden. Quarantaine duurt namelijk minstens twee weken.

Frankrijk

Ook in Frankrijk moeten de verschillende Franse voetbalclubs het doen zonder hun trouwe aanhang. In dat land worden er tot 15 april géén supporters toegelaten in de verschillende stadions.

Duitsland

In Duitsland is er nog geen officiële maatregel doorgevoerd, maar de kans dat dat wél gaat gebeuren, is groot. Er worden inmiddels wel wedstrijden zonder publiek afgewerkt. Zo werd de derby tussen Borussia Mönchengladbach en 1. FC Köln van woensdag 11 maart al zonder publiek afgewerkt. Ook de welbekende Kohlenpottderby tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund wordt zonder toeschouwers gespeeld.

Spanje

In Spanje is het gehele voetbal met onmiddelijke ingang stopgezet. Dit gaat minstens twee weken duren. Een basketballer van Real Madrid is namelijk positief getest op het virus. Real Madrid zit nu in volledige quarantaine. Voor de Spaanse voetbalbond was dit reden genoeg om al het voetbal stop te zetten.

Niet alleen het voetbal wordt getroffen

Uiteraard komen de gevolgen voor het voetbal vaak in het nieuws, omdat het een wereldwijde en populaire sport betreft. Dit is echter niet de enige sport waar de gevolgen van het virus merkbaar zijn. Onlangs werd namelijk bekendgemaakt dat twee wielerwedstrijden in Italië niet door zullen gaan. Het gaat om de wielerwedstrijden Milaan-San Remo en Tirreno-Adriatico.

De huidige situatie in Nederland

Nederland liep qua maatregelen nog wat achter op andere landen. Tot voor kort gingen alle (sport)evenementen in ons land nog door, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Op 10 maart werd namelijk het besluit genomen om alle evenementen in de provincie Noord-Brabant te cancelen. Dit komt omdat deze provincie het grootste aantal besmettingsgevallen herbergt. De volgende voetbalwedstrijden zijn afgelast: Willem II – sc Heerenveen, RKC Waalwijk – FC Groningen, PSV – FC Groningen, TOP Oss – FC Den Bosch en Jong PSV – Go Ahead Eagles. Of er nog meer evenementen worden afgelast, is nog niet bekend.

Op woensdag 11 maart 2020 heeft de KNVB besloten dat het overige voetbal van het weekend ‘gewoon’ doorgaat. Daarnaast heeft de voetbalbond zich wel uitgelaten over de play-offs voor Europees voetbal die altijd aan het eind van het seizoen gespeeld worden. Het is niet geheel ondenkbaar dat die play-offs gehalveerd gaan worden als blijkt dat we in Nederland te maken hebben met te veel inhaalduels. Algemeen directeur Eric Gudde heeft dit laten weten.

Inmiddels is er een nieuwe maatregel getroffen in Nederland, die het óók betrekking heeft op het voetbal. Tot en met 31 maart 2020 worden álle evenementen met meer dan 100 personen verboden. Dit betekent dus dat álle wedstrijden in de Eredivisie en de KeukenKampioen-divisie tot en met 31 maart 2020 zijn afgelast.

De gevolgen op sportief gebied

Uiteraard blijven deze maatregelen niet zonder gevolgen. Zo bereiken de verschillende gevechten om de landstitel hun hoogtepunt in de competities. Ook in Italiaanse Serie A is er nog niks beslist. Daar speelden titelkandidaten Juventus en Internazionale onlangs nog een wedstrijd tegen elkaar. Daar was dus geen publiek bij en dat had toch een behoorlijke impact op de sfeerbeleving bij zo’n affiche. Juventus won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 en staat nu bovenaan. Het is nog maar de vraag of de Serie A vanaf 3 april weer hervat wordt. De situatie is zeer slecht op het moment in Italië.

Daarnaast vervalt het zogeheten ‘thuisvoordeel’ ook met een wedstrijd zonder publiek. Het is altijd goed om dit in je achterhoofd te houden bij het afsluiten van eventuele weddenschappen.
Teams die normaal gesproken een extra steuntje in de rug krijgen van een fanatieke aanhang, kunnen nu zomaar minder gaan presteren.
Ook in de prestigieuze voetbaltoernooien, zoals de Europa League en de Champions League wordt er al zonder publiek gespeeld. Zeker bij dit soort affiches is het goed om extra zorgvuldig je weddenschappen uit te kiezen.

De gevolgen voor EURO 2020, Champions League en Europa League

Vooralsnog is er geen conreet nieuws omtrent het EURO 2020. Wel wordt er volop gespeculeerd over de vorm van deze eindronde. Zo verscheen er onlangs een nieuwsbericht met daarin de bewering dat er bij de UEFA was verzocht om het EK uit te stellen. De UEFA heeft dat inmiddels ontkracht. Wél zou de bond na hebben gedacht om wedstrijden eventueel te verplaatsen naar andere steden.

De gevolgen van het Corona virus zijn, zoals eerder al gezegd, ook merkbaar in de Champions League en Europa League. Bij die toernooien worden er steeds meer wedstrijden zonder publiek afgewerkt. Op 17 maart 2020 staat er een topoverleg van de UEFA op de planning. Hierin wordt het totale voetbal onder de loep genomen. Het betreft dus de Champions League, de Europa League, het EK 2020 en de landelijke competities. Dat het doorgaan van al deze competities en toernooien op de tocht staat, is overduidelijk.

Het beleid van de bookmakers omtrent de veranderingen

Het is ook goed om even stil te staan bij de bookmakers in de huidige situatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je hebt ingezet op een afgelast sportevenement? Bij TOTO worden de quoteringen, als het evenement niet binnen twee dagen wordt ingehaald, van het desbetreffende sportevenementen op 1.00 gezet. Je ingezette bedrag krijg je dan gewoon weer terug. Zoals ze in het Engels zeggen, is de weddenschap dan ‘void’.
Op dit moment zijn de maatregelen in de Serie A ook zichtbaar op de website van TOTO. Je kunt op dit moment nog geen geld inzetten op de verschillende competitiewedstrijden. Weddenschappen zoals het voorspellen van de kampioen zijn op dit moment wél beschikbaar. Mocht de uitzonderlijke situatie zich voordoen dat de Serie A niet uitgespeeld wordt, dan zou je ook weer de eventuele inleg terugkrijgen.

Wat kan ik het beste doen in deze roerige tijd?

Het is aan te raden om het nieuws omtrent het Coronovirus nauwlettend in de gaten te houden. Er komen vrijwel dagelijkse updates naar buiten over de verschillende sportevenementen. Daarnaast is het goed om wat langer na te denken over het afsluiten van een weddenschappen. De omstandigheden van evenementen die wél doorgaan, zijn momenteel erg wisselend. Dit kan een bepaald effect hebben op het verloop van een evenement en de uiteindelijke uitslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gegeven dat spelers nu een langere rustperiode hebben. Er worden namelijk minder wedstrijden gespeeld. Aan de andere kant zullen de inhaalduels ook een drukker schema zorgen.

Daarnaast brengen wij regelmatig updates omtrent het Coronavirus en sportevenementen uit via onze website. Hou dit dus ook in de gaten voor het laatste nieuws.