18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De 5 beste films over sportwedden ooit

Tim Giesbers

Wedden wordt steeds populairder de laatste jaren en ook de aandacht voor het wedden neemt toe in deze periode. Het is dus ook logisch dat mensen zich meer proberen te verdiepen in het wedden en alle facetten er omheen. Zodoende zijn er mensen die veel proberen te lezen of kijken over wedden. Hieronder staan vijf kijktips voor films over het wedden op sportwedstrijden.

Eerder publiceerden we al een lijst van de 5 beste boeken om te lezen over wedden. Hierbij ging het over verhalen rondom het wedden, maar er stonden ook boeken bij die dieper op de materie ingingen en een beeld gaven van wedden en de theorie erachter. In deze lijst is dat minder aan de orde, omdat het om films gaat. Het draait dan om spanning en dus ook om fictie.

Bookies

We beginnen de lijst met de Duitse film Bookies. Deze film (wel in het Engels) draait om drie vrienden, Toby, Casey en Jude. Zij starten samen een eigen wedkantoor. Ze schrijven weddenschappen uit voor vrienden en verdienen daar een behoorlijke boterham mee. Ze kunnen mooie spullen kopen, waaronder computers waarmee ze verder uit kunnen breiden als bedrijf.

Aan al het moois lijkt een einde te komen als twee Italiaanse bookmakers ze bedreigingen sturen om te stoppen met hun werkzaamheden en te stoppen met concurreren. Voor de afloop van dit verhaal moet je de film kijken, maar het toont wel een reden aan om de film te gaan kijken.

Bookies laat in eerste instantie een geromantiseerd beeld zien van een wedkantoor, gerund door drie studenten. Uiteindelijk blijkt het toch lastiger en komen ze in een lastig parket. Zo kom je achter problemen die je kunt krijgen wanneer je te makkelijk denkt over het aanbieden van weddenschappen.

Eight Men Out

De volgende film is fictie, maar wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Eight Men Out vertelt het verhaal van acht spelers van de Chicago White Sox in 1919. Destijds deed dat team mee aan de World Series, het finaletoernooi van het Amerikaanse honkbalseizoen. Ondanks de hoge verwachtingen van de White Sox wonnen ze het toernooi niet:  de Cincinnati Reds bleken te sterk.

Een paar jaar na de reeks wedstrijden bleek waarom. Een groep spelers was ontevreden over de betaling van de club ondanks het goede seizoen. Samen kwamen ze erachter dat het veel meer op zou leveren om aan matchfixing te doen en betaald te krijgen om te verliezen. Dit lukte dus uiteindelijk en het leverde de acht deelnemende spelers een hoog bedrag op.

De World Series van 1919 staat nog steeds bekend als een van de dieptepunten van de sporthistorie van de Verenigde Staten. De film Eight Men Out geeft een zeer realistisch beeld van de omstandigheden van de fix en waarom de spelers er in mee gingen. Wedden is dus een onderliggend facet van deze film, maar er wordt wel een duidelijk beeld geschetst van hoe matchfixing in zijn werk gaat.

Even Money

Matchfixing is een nadelig effect van sportwedden. Een ander negatief aspect is de mogelijkheid tot verslavingen. Hier gaat de film Even Money over. Een van de hoofdpersonen is een schrijfster die bezig is met een boek, maar ‘s nachts haar geld vergokt op gokmachines. Wanneer ze hier geld mee verliest, besluit ze te gaan wedden. Ze krijgt daarna een vriendschap met een illusionist, tevens een problematische wedder.

Ook Clyde speelt een belangrijke rol. Hij heeft veel schulden door slechte weddenschappen en zit op het punt dat hij zijn jongere broer, een professioneel basketballer, vraagt een wedstrijd expres te verliezen. Hierdoor zouden de schrijfster en de illusionist eveneens uit de problemen kunnen komen, net als de bookmaker.

Doordat Clyde zich uiteindelijk bedenkt en de carrière van zijn broer niet op het spel wil zetten, gaat dit gehele plan mis, waardoor de levens van alle betrokkenen enorm veranderen. De gevolgen van problematisch wedden worden natuurlijk erg overtrokken, aangezien zulke situaties zich zo goed als nooit voordoen. Wel geeft het aan welke problemen problematische wedders kunnen hebben.

Two for the Money

De film Two for the Money draait om Brandon Lang en Walter Abrams. Brandon is een American footballer die door een zware blessure met de sport moet stoppen. Hierdoor besluit hij te gaan wedden op wedstrijden en dat lukt goed. Brandon heeft talent en heeft een goed oog voor het kiezen van goede weddenschappen.

Hierdoor valt het oog van Walter op hem. Walter is het hoofd van een van de grootste sportconsultancybureaus van het land en wil Brandon onder zijn hoede nemen. Met de wijze raad van Walter en het talent van Brandon gaan de twee alleen maar meer geld verdienen. Hierdoor krijgen ze ook steeds grotere cliënten. Dit gaat goed tot Brandon overmoedig wordt en meer op zijn gevoel gaat wedden, waardoor veel geld verloren gaat en de twee gebrouilleerd raken met elkaar.

Over het algemeen krijgt Two for the Money slechte reviews, ondanks Matthew McConaughey en Al Pacino als hoofdrolspelers. De film is wellicht niet heel goed, maar geeft wel een enorm goed beeld van het wedden. Het geeft een reëel beeld van wedden en waarom het belangrijk is goede voorspellingen te plaatsen.

Lay the Favorite

Er zijn dus wat films over mogelijke negatieve gevolgen van wedden, maar Lay the Favorite gaat juist over een succesverhaal. Het is gebaseerd op een boek van Beth Raymer. Zij is een stripper die klaar is met dat leven en besluit een andere baan te zoeken. Via via wordt ze voorgesteld aan professioneel wedder Dick Heimowitz.

Samen komen ze er al snel achter dat Beth erg goed is met cijfers en een goede toevoeging kan zijn aan het bedrijf van Dick. Ze raakt helemaal verbonden met de wereld van het wedden en wil niets anders meer. Nadat ze een relatie wilde met de getrouwde Dick, wat daardoor misging, besluit ze voor een concurrent te gaan werken.

Deze concurrent doet aan illegale weddenschappen, maar Beth komt er toch goed uit aan het einde van de film. Lay the Favorite laat een beeld zien van hoe wedden ook een positieve invloed kan hebben op iemands leven.