18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De 5 belangrijkste verschillen tussen pre-match en live wedden

Dirk Maas

Tot aan het begin van deze eeuw waren de mogelijkheden om online op sport te wedden beperkt. Dat veranderde in 2002 toen verschillende bookmakers live wedden introduceerden.

Het live wedden zorgde voor een nieuwe markt, namelijk de actieve of in-play markt. De tot dan toe gebruikelijke markt was de toekomstige markt of pre-game markt. Er zijn een groot aantal verschillen tussen deze twee vormen van weddenschappen. De vijf belangrijkste komen hieronder aan bod.

1. Toekomstige en actieve evenementen

Zoals het woord het al aangeeft, kun je bij live wedden tijdens een wedstrijd een bet plaatsen. Dat kan vanaf het moment dat een wedstrijd start tot vlak voor het moment dat een duel is afgelopen. Je hebt kennis van de ontwikkelingen in de wedstrijd zelf, bijvoorbeeld via een wedstrijdverslag op de site van een bookmaker of via een livestream die de bookmaker aanbiedt.

Bij pre-match wedden kun je alleen wedden op duels of evenementen die nog niet hebben plaatsgevonden. Het is derhalve alleen mogelijk een bet te plaatsen tot uiterlijk vlak voor aanvang van een wedstrijd of voor een bepaalde deadline. In tegenstelling tot live wedden kun je een weddenschap niet meer aanpassen als bijvoorbeeld blijkt dat belangrijke spelers van het team waarop je een bet hebt geplaatst vroeg uitvallen vanwege een blessure of een rode kaart.

2. Verschillende wedopties

Bij het pre-match wedden heb je andere opties om te wedden in vergelijking met live wedden. Bij het pre-game wedden draait het om alle resultaten die van tevoren kunnen worden voorspeld. Voorbeelden daarvan zijn de winnaar van de wedstrijd, de juiste score en overs/unders.

Bij live wedden wisselen de wedopties soms letterlijk per minuut. De mogelijkheden om op een actieve markt te wedden zijn daarom anders. Je kunt bijvoorbeeld wedden of een bepaalde speler nog een goal gaat maken, wie de eerstvolgende speler wordt die een kaart krijgt of in welke minuut er gescoord gaat worden.

3. Fluctuerende odds

Bij pre-match wedden veranderen de odds niet, die staan vast. Bij live wedden is dat niet het geval, daar kunnen de odds fluctueren. In sommige gevallen zullen de quoteringen naar beneden bijgesteld worden bijvoorbeeld als het favoriete team een voorsprong neemt.

Moet de favoriete ploeg een achterstand wegwerken in een periode met niet zoveel speelminuten op de klok dan zullen de odds voor dat team stijgen. De snel flucturende quoteringen houden hogere risico’s in, maar brengen ook grotere winstkansen met zich mee.

4. Andere strategieën van wedden

Bij vooraf wedden kun je tijd inruimen om een goed beeld te krijgen van de winstkansen van de teams. Je kunt sites met statistieken raadplegen en daarnaast pagina’s met informatie over blessures, schorsingen, en de te verwachten tactiek die een coach zal gaan hanteren.

Bij live wedden is het beredeneerde wedden een stuk lastiger aangezien er in een paar minuten tijd veel kan gebeuren. Het gaat er om het hoofd koel te houden en je wedopties goed af te wegen. Het is zaak het verstand te laten winnen van de emotie.

Als je bijvoorbeeld een bet op de winnaar van de wedstrijd dreigt te verliezen omdat een team slecht start, moet je niet direct je een live bet gaan plaatsen om een bepaald verlies te compenseren. Je moet eerst voor jezelf een plan bepalen of een plan achter de hand hebben om alsnog te proberen een eventueel verlies goed te maken.

5. Vertraging bij het live wedden

De bookmaker te slim af zijn: dat is het ultieme doel van iedere wedder. Bij live wedden hebben de bookmakers echter een voorsprong op wedders aangezien die nooit sneller kunnen reageren dan de bookmakers. Dat komt omdat live wedden niet exact ‘live’ is.

Het maakt nogal een verschil als je een bet plaatst vanuit een stadion waar je een wedstrijd letterlijk voor je neus volgt of dat je wedt op basis van een duel dat je via een internetstream of op televisie kijkt. Op streams en live-uitzendingen op tv zit een vertraging van zeven tot acht seconden.

Als je op tv ziet dat er een goal wordt gescoord en je wil wedden op die goal nog voordat de bookmaker een kans heeft om te reageren kom je bedrogen uit. De bookmaker heeft de mogelijkheid om bepaalde bets op te schorten of niet meer beschikbaar te stellen.

Het onverwacht opschorten of niet meer beschikbaar stellen van weddenschappen is niet van kracht bij pre-match wedden.

De voors en tegens van pre-match wedden en live wedden

Voor zowel pre-match wedden als live wedden valt wat te zeggen en tegelijkertijd valt er op deze beide manieren van wedden wat aan te merken.

Bij pre-match wedden speelt niet het probleem van ‘time delay’, het opschorten of niet meer beschikbaar stellen van bepaalde weddenschappen. Daarnaast kun je bij pre-match wedden naar eigen tijd en inzicht een analyse maken van een wedstrijd. Bij live wedden speelt de tijdsdruk een grotere rol en kan de stress toenemen waardoor verkeerde beslissingen tot verliezen kunnen leiden.

Live wedden is opwindender en uitdagender dan pre-match wedden aangezien je nooit klaar bent met het analyseren van een wedstrijd. De odds fluctueren razendsnel. Dat zorgt weliswaar voor risico’s, maar brengt ook grotere winstkansen met zich mee. Je kunt uit live wedden derhalve veel meer ‘value’ halen.

Het actief volgen van duels via een livestream helpt je bovendien om meer inzicht te krijgen in wat er daadwerkelijk tijdens een wedstrijd gebeurt. Op de veranderde ontwikkelingen die je gadeslaat, kun je meteen inspelen bij een live weddenschap.