18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Conference League wedgids: Opzet en tips

Joris Velthausz

Na de Champions League en Europa League krijgen we er dit seizoen een derde toernooi bij: de Conference League. Dit is een nieuw toernooi van de UEFA. Aankomend seizoen krijgen we de eerste editie van de Conference League te zien. Er zijn nog veel onduidelijkheden aangezien het toernooi niet echt in de aandacht staat. In deze wedgids bespreken we het nieuwe Europese toernooi en geven we wedtips voor het aanstaande, eerste seizoen.

De opzet van de Conference League

Voordat er wedtips kunnen worden gegeven over de Conference League moet het toernooi worden begrepen. Daarom duiken we eerst in de opzet van het toernooi en kijken we welke teams er meedoen. Dit is het eerste bijzondere punt: in tegenstelling tot de andere toernooien zijn er geen geplaatste teams.

Elk team moet voorrondes spelen om te mogen deelnemen aan de Conference League. Dit toernooi is ontworpen om de kleinere voetbalcompetities in Europa, of kleinere teams uit grote competities, ook Europese wedstrijden te laten spelen. Uiteindelijk blijven er 32 teams over die in acht groepen van vier worden verdeeld, net als bij de Europa League.

Voorrondes: instromen Nederlandse clubs

Er zijn verschillende voorrondes, Feyenoord stroomt in bij de tweede kwalificatieronde en moet dus drie tegenstanders verslaan om in de groepsfase van de Conference League te geraken. Vitesse stroomt een ronde later in en moet twee ploegen verslaan. In de laatste voorronde stromen clubs uit Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje in. Deze landen krijgen één ticket, dit is gedaan om de kleinere landen ook kans te geven.

Dit jaar lijkt er echter geen Spaanse ploeg mee te doen aan de Conference League. Villarreal heeft een ticket voor de Conference League veroverd in La Liga, maar Villarreal mag meedoen aan de Champions meedoen omdat het team vorig seizoen de Europa League won.

Uit de andere topcompetities stromen Tottenham Hotspur, Union Berlin, AS Roma en Stade Rennes in tijdens de laatste kwalificatieronde. Uit de voorronde blijven uiteindelijk 22 ploegen over. De andere tien teams komen uit de voorronde van de Europa League. De tien teams die zich net niet weten te plaatsen voor de Europa League komen ook in de Conference League.

Groepsfase en knock-outfase

De groepsfase bestaat uit acht groepen van vier. De nummer één in de groep plaatst zich voor de laatste zestien. Terwijl de nummer twee het tegen de nummer drie van de Europa League op moet nemen voor een ticket in de achtste finales. De nummer drie en vier van de groep vallen af. Vanaf de laatste zestien komen er geen teams uit andere toernooien meer bij en heeft de Conference League een normaal knock-outsysteem.

De favorieten voor de Conference League

Er is geen een team dat al automatisch is geplaatst voor de Conference League. Het is lastig om een precieze lijst te geven met favorieten. In de voorrondes zitten echter een paar teams waarvan mag worden verwacht dat de club het toernooi haalt en goed presteert. Mogelijke favorieten zijn Tottenham Hotspur, Union Berlin, AS Roma en Stade Rennes. Er zijn natuurlijk ook een paar outsiders met Anderlecht, Trabzonspor, FC Basel en misschien wel een Nederlandse stunt met Feyenoord en Vitesse.

Uit de voorrondes van de Conference League komen dus 22 ploegen, de andere tien komen uit de voorrondes van de Europa League. Daar zullen ongetwijfeld een paar goede teams tussen zitten die bij de favorieten zullen horen. Verder gaat de nummer drie van de Europa League-groepsfase naar de Conference League. Op dat moment kunnen er dus nieuwe favorieten in het toernooi komen.

De voorrondes van de Conference League

Op 8 juli begint de eerste kwalificatieronde voor de Conference League. In deze ronde zitten nauwelijks bekende voetbalclubs. Een greep uit de ploegen: Dundalk, Racing Union, Milsami en Vllaznia. De meeste clubs uit deze voorronde zullen het toernooi niet halen, maar het is wel een mooie kans om Europees voetbal te spelen.

Feyenoord zal vooral kijken naar de wedstrijd tussen FK Dečić uit Montenegro en FC Drita uit Kosovo. De winnaar van dit duel is namelijk de tegenstander van de Rotterdammers. Het mag natuurlijk geen probleem zijn voor Feyenoord om te winnen van deze tegenstanders. Vitesse moet nog even wachten voordat de tegenstander van de Arnhemmers bekend wordt. Dit is omdat Vitesse een ronde later instroomt dan Feyenoord.

Conference League Wedden, wat zijn de mogelijkheden?

Momenteel kan er alleen nog maar op individuele wedstrijden worden ingezet bij de Conference League. Er kan alleen maar op kwalificatiewedstrijden worden ingezet omdat het onduidelijk is welke teams het toernooi gaan halen. Wanneer het duidelijk welke clubs in de groepsfase zitten kan er worden gewed op de winnaar, topscorer, verliezende finalist en nog veel meer. De opties zijn waarschijnlijk hetzelfde als bij de Champions League en de Europa League.

Uit de huidige teams lijkt Tottenham Hotspur de grootste favoriet om dit toernooi te winnen. Als Harry Kane bij de club blijft is Kane ook direct de favoriet voor topscorer van het toernooi.

Omdat er veel onbekende teams meedoen aan dit toernooi kan wedden op de allereerste voorronde lastig zijn. De kans is groot dat je weinig tot niets weet over de verhoudingen tussen de twee ploegen. Doe dus goed onderzoek naar de twee teams en kijk hoe de verhoudingen liggen.

Vanaf de tweede kwalificatieronde zullen de teams steeds bekender worden, en dat helpt je ook weer bij het vinden van de beste weddenschappen voor de Conference League.